Сър Пол Макартни в цифри

Сър Пол Макартни в цифри | StandartNews.com

Сър Пол Макартни оглави класацията с най-богатите музиканти. Цели 730 млн. паунда, с които надмина по богатство Лойд Уебър, U2, сър Мик Джагър и сър Елтън Джон. Това, разбира се, е нищо в сравнение с огромната роля, която Макартни изигра в света на музиката. Ето най-важните факти и цифри от живота на гениалния Бийтълс.

Роден е на 18 юни 1942 г. в Ливърпул.

Баща му Джим и майка му Мери-Патриша са от ирландски произход.

За разлика от повечето рокаджии и е добър и прилежен аутист.

Започва да свири на 14-годишна възраст. Не може да се справи изобщо няколко месеца - тогава разбира, че причината е не липса на музикалност, а че е левичар.

Първата му китара струва едва 15 лири.

Един от приятелите му - Айвън, често ходи да гледа една група, в която той самият свири. През юли 1957 г. Пол присъства на изпълнение на този състав в енорийската църква на Уултън. Групата се нарича "Куоримен", а соло китара и певец в нея е Джон Ленън. Тогава се запознават.

Една седмица по-късно Пол е приет в групата и свирят за пръв път на танцова забава в именития Консервативен клуб в Ливърпул.

Още от самото начало между него и Джон се заражда огромно приятелство, но и силна конкуренция. Двамата започват да се състезават кой ще измисли по-хубава песен.

През 1957-а Пол присъединява към бандата, която после ще се превърне в "Бийтълс", неговия приятел Джон Харисън.

Доста добър е на барабаните. Легендите приписват на Джон Ленън следната реплика: "Ринго Стар е ВТОРИЯТ НАЙ-ДОБЪР барабанист в групата". Освен всичко е и страшно добър с баса, пианото и акустичната китара. Да не говорим за мелодичния му глас.

Тандемът му с Джон Ленън ражда над 50 хита.

Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-успелия композитор в историята на популярната музика.

През 1997 г. получава рицарско звание, а 2001 г. Макартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард щатски долара.

Пол е активист за правата на животните и вегетарианството.

Женен е три пъти - последно за Нанси Шевъл. Има пет деца, петима внуци и една внучка.

Изключително добър художник е.

Над 60 диска с негово участие са златни, продал е общо 100 милиона албума и 100 милиона сингъла като китарист и вокал в "Бийтълс" и соло музикант.

Фен е на "Евертън" и "Ливърпул".

През 1980 г. Макартни е арестуван в Токио за притежание на марихуана и след 10-дневен престой в затвора е освободен. След излизането си от затвора се изолира и прекарва време със съпругата си Линда. Следващият удар за него е новината за смъртта на Джон Ленън на 8 декември 1980 г. Известно време той не излиза на сцена, защото се опасява, че също ще бъде убит.

Години след убийството на Джон Ленън признава, че съжалява за дрязгите между двамата. "Ако знаех, че ще стане така, щях да съм по-благ. Той беше ЧОВЕК-МАСКА; много малко хора допускаше до себе си.

Говори се, че е изключително ревнив във връзките си с жени.

Легендарната "Hey Jude" първоначално била със заглавие "Hey Jules". Пол Макартни я написал, за да успокои 5-годишния Джулиан Ленън, който бил много разстроен около развода на родителите си. По-късно Пол сменя името, повлиян от героинята Джуд от мюзикъла "Oklahoma".

Поне 10 пъти се появяват слухове, че е починал, които предизвикват световна паника сред милионите фенове на "Бийтълс".

Притежава имоти в Лондон, Ню Йорк, Бевърли Хилс, Шотландия и ранчо в Аризона.

"Ако кланиците имаха стъклени стени, всеки щеше да е вегетарианец".

"Заслугата да се занимавам с музика се нарича Елвис Пресли."

"Няма по-голямо удоволствие да седнеш сам с китарата или зад пианото и просто да се опиташ да измислиш някаква песен."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай