Царицата на оперетата влиза в кино "Левски"

Царицата на оперетата влиза в кино "Левски" | StandartNews.com

"Мими Балканска - царицата на оперетата" е мотото на концерта спектакъл, чиято премиера е днес в Сити марк арт център /бившето кино „Левски"/ в 19, 30 часа. Автор на сценария е Елиана Митова – биограф на голямата артистка и автор на книгата за нея. Режисьор е Марио Николов, музикалните откъси от класически оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов.

В програмата са включени арии и дуети из "Царицата на чардаша" и "Теменужката от Монмартър" на Имре Калман; "Веселата вдовица", "Страната на усмивките" и "Баядерка" на Лехар; ария от операта "Тоска" на Джакомо Пучини. Публиката ще чуе и изпълнения на легендарната Мими, съхранени в личната колекция на Елиана Митова. Животът на голямата звезда все още не е пресъздаден на филмова лента, а интересът към всичко, свързано с нея, не стихва. Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала – за всичко това ще разкажат създателите на концерта-спектакъл.

На премиерата ще присъстват и оперетни примадони, които през годините са общували с голямата Мими. Сред тях е и Теодора Георгиева, единствената ученичка на Балканска, изработила с нея култовите роли на Силва и Цилика в „Царицата на чардаша".

Сюжетът проследява старта на 17-годишната Мими на сцената на театър "Ренесанс", където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата „Феята на карнавала" на Калман. Режисьорът Стоил Стоилов и актьорът Петко Атанасов я извайват в истинска актриса - най-напред създава галерия от субретки, а след това преминава и към героините в класическите оперети. Макар и съвсем млада, я връхлитат графиня Марица, Силва Вареску, Анна Главари, Ана-Елиза.

Мими Балканска прави и международна кариера. С Кооперативния театър посещава Турция и омайва Кемал Ататюрк, сама гастролира в Югославия, където я отвежда близкият й приятел, тенорът Петър Райчев. Много са обожателите й, малцина са онези, на които тя е обърнала внимание. Последната й любов – вероятно най-голямата, е актьорът Тодор Младенов, 24 години по-млад от нея. Цяла София говори за тази малко необичайна връзка. Но до сватба не стигат - Тодор умира в ръцете й, покосен от най-страшната болест – рак на стомаха.

Голямата Мими се снима в два филма, като застава пред камерата до Татяна Лолова. Публиката все още помни и забележителното честване на 80-тата годишнина на Мими Балканска в Музикалния театър, когато министър Георги Йорданов й връчи поредния висок орден.

Легендарната дама си отиде след банална операция от жлъчка на 22 май 1984 година в Правителствената болница. Сребърният пръстен, който до последно краси ръката й, сега е на ръката на нейния биограф Елиана Митова, която не се разделя с красивото бижу.

По време на концерта "Мими Балканска - царицата на оперетата" ще бъдат прожектирани великолепните фотопортрети на звездата, творение на големите майстори Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я свързва близко приятелство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай