Четем два шедьовъра на Харуки Мураками

Четем два шедьовъра на Харуки Мураками | StandartNews.com

"Норвежка гора" въздейства като песен на Бийтълс

С "Норвежка гора", този красив елегичен роман, щедър на мистерия, мистицизъм, рокендрол и секс, Харуки Мураками доказва, че може да въздейства на сетивата ни със същата интензивност, с която го правят Бийтълс и тяхната песен "Норвежка гора". Това е и първата от книгите на японския писател, съблазнила западната публика. "Спутник, моя любов" разнищва темите за любовта, загубата, сексуалността, личностното самоопределяне и "аз"-а. Всички те са преплетени в тази завладяваща, романтична, сериозна и на места тъжна книга. Тя е обезоръжаващо семпла, интелигентна и затрогваща и се смята за едно от най-добрите произведения на Мураками. Харуки Мураками е несравним в умението си да миксира жанрове, да експлоатира фабулни похвати, да балансира на границата между фикцията и реалността. Роден в Киото през 1949 г., той завършва литературния факултет на токийския университет, но сам признава, че е повлиян по-скоро от попкултурата, отколкото от японските литературни кодове. Творчеството му е еманация на дивно въображение, подписано с тайнство, елегантност и стил, категорични са неговите фенове.

Еркюл Поаро се завръща

След близо 40 години легендарният детектив Еркюл Поаро се завръща. Английската писателкa Софи Хана вдъхва нов живот на любимия ни герой в романа "Убийства с инициали". След прецизен подбор наследниците на Агата Кристи се доверяват на талантливата романистка да заплете криминалната мистерия, която само известният детектив може да разреши. Спокойната вечеря на Поаро в лондонско заведение е прекъсната, когато отчаяна млада жена му доверява, че скоро ще бъде убита. Тя е ужасена, но настоява, че когато умре, справедливостта ще възтържествува, и умолява детектива да не разследва.

По-късно същата вечер трима души са открити мъртви в лондонския хотел Блоксъм, а убиецът е оставил необичайни улики при всяко едно от телата. Еркюл Поаро се оказва въвлечен в случая и докато се мъчи да подреди парчетата от пъзела, престъпникът се готви да нанесе нов удар.

Тодор Коруев пусна "Животописи"

Имам дързостта да събера в книга писанията си като колумнист на вестник "Дума", изповядва се авторът на "Животописи" Тодор Коруев. И продължава: Всяка сряда бомбардирам читателя с 4500 знака, като го занимавам с "чуто и видяно". Колонките на Коруев са своеобразни свидетелства за времето, в което живеем, допълват първите читатели в синхрон с автора.

Психотерапевт описва истории на пациенти

Тази книга съдържа десет истински истории на хора с психични проблеми. Пациентите на Ървин Ялом с негово съдействие се спускат до неподозирани дълбини в самите себе си. Ще се сблъскаме с най-често срещаните проблеми като страх от смъртта, самота, себепрезрение, агресивност, сексуална зависимост, затлъстяване, депресия и т.н. Историите на всеки един са доказателство, че човек може да се изправи срещу тях и да постигне личностна промяна.

Крими репортерка разнищва убийства

Джим Джури е криминална репортерка в столичен вестник. Тя има доста ексцентрично семейство - майка, която изпада в странни състояния, дядо, бивш полицай, който почти не говори, по-малък брат, обсебен от фитнеса, и по-голям - изявил се като кралица на красотата... Когато Джим е принудена да последва семейството си в затънтено крайбрежно село, тя мисли, че това е краят на кариерата й. Докато не започват да се случват странни събития...

Парите на света в ръцете на сатаната

Финансовата криза удря сериозно европейските страни. Навсякъде се налагат строги ограничения, включително и в университета, където преподава Томаш Нороня. Докато професорът се опитва да се справи с новото си положение на безработен, случайно среща приятел от ученическите години. Мъжът твърди, че е преследван и Томаш го приютява. Скоро и двамата бягат от наемни убийци. Приятелят става първата им жертва. Преди да издъхне, той доверява, че е скрил диск с компрометиращи документи. Замесени са големи акули, довели до финансовия колапс...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай