Издават непознат ръкопис на Симеон Радев

Прочутият журналист и писател коментира титаните на националната революция

Издават непознат ръкопис на Симеон Радев | StandartNews.com

Авторът на "Строителите на съвременна България" работи върху него до края на живота си

Издание по непознат досега ръкопис на емблематичната книга на Симеон Радев "Строителите на съвременна България" предстои да излезе на пазара. Очаква се книгата да се появи след 20 февруари с клеймото на "Скайпринт". Съставителството и редакцията е на Ива Борилкова и Цочо Билярски. Върху този вариант на ръкописа Симеон Радев работи до края на дните си, пише Лира.бг.

"Повече от век от излизането на "Строителите на съвременна България" и 50 години след смъртта на Симеон Радев той продължава да ни изненадва. Оказа се, че неговият архив крие невероятни съкровища за националната история, култура и духовност. Читателите ще се докоснат до един от поредните шедьоври, пръкнал се от архивите му. Това е истинска сензация, останала скрита сред прашните папки на Радев", коментира Цочо Билярски. Първата книга "Произходът на съвременна България" представлява въведение или по-точно казано, по думите на самия Симеон Радев, "увод" към "Строителите". Целта му е да покаже приемствеността на личности и на идеи от времето на Българското възраждане в следващия следосвобожденчески период.

"С майсторското перо на Радев пред нас израстват по един невероятен и неповторим начин пълнокръвните и автентични образи на титаните на нашата национална революция Васил Левски, Георги С. Раковски, Любен Каравелов и Христо Ботев. За пореден път Радев ни изненадва като ювелирен и оригинален разказвач, а и преди всичко като задълбочен биограф и познавач на живота и делото на Апостола. Втората книга "Руско-българският конфликт и дипломацията (1886-1887)" е завършено изследване върху този все още недостатъчно осветлен период от историята ни. То е изградено върху основата на чуждестранните документи, непознати и недостъпни досега за българските изследователи", казва още Билярски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай