Книги донесоха Коледа в НДК

Председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров, Малина Едрева, Тодор Чобанов и Михаела Петрова откриха официално панаира БУЛФОТО

Книги донесоха Коледа в НДК | StandartNews.com

Отчитаме ръст на продажбите, похвали се Веселин Тодоров, председател на Асоциацията

Откриването на 44-ия Софийски международен панаир на книгата вчера се превърна в празник с много коледно настроение и то не само защото НДК до неделя ще бъде мегакнижарница. От партера до четвъртия етаж над 200 издатели са изложили от хитовите си заглавия до последните си издания и щедро дават остъпки от 15, 20, 25 и дори 50 процента. Някои са специално подготвени с красиви щандове и униформи, други не чак толкова, но всички там са в приповдигнато настроение, готови да разговарят със своите читатели. Разбира се - и да празнуват "победата на културата и книгата над икономиката", както се изрази председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодолов. Той обяви, че в последно време се отчита ръст на продажбите на книги, който надхвърля дори ръста на икономиката за тази година, изчислен на 3,2 процента. "Изложителите са разположени на площ от 1500 квадратни метра. НДК буквално се пука по шевовете. Горди сме и благодарни, защото това се случва само заради българския читател. Надявам се и властта скоро да обърне внимание на ДДС-то върху книгите, което трябва да бъде намалено", каза на откриването Тодоров. "Душата на нашата цивилизация е словото", допълни го Тодор Чобанов, заместник-кметът по културните въпроси. Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов придаде още повече празничност на първия ден на панаира.

Над 60 събития с над 50 чужди и наши писатели са включени в програмата. Софийският международен литературен фестивал, който се провежда за четвърти път, е посветен на темите за миграцията, идентичността и принадлежността. Сред гостите на фестивала ще бъде Илия Троянов, чиято творба "Власт и съпротива" е сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман. У нас отново е португалският писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш, който ще представи довечера от 19 часа на третия етаж новата си книга "Мъжът от Константинопол". Преди това от 18 часа на щанда на издателство "Персей" е срещата с автограф с изгряващата българска писателка Анна Ю и нейният модерен градски роман "Малкият дявол". Довечера от 18 часа в Чешкия център е и срещата с Матей Хоржава. Сборникът му с кратки разкази ще представи Деян Енев.

Емил Андреев ще бъде по това време на щанда на издателство "Хермес", в четвъртък пък там ще застъппи Недялко Славов. Унгарският писател Янош Лацкфи ще представи в четвъртък от 19 часа на етаж 3 своите страховити истории, събрани в сборника "Унгарски бивалици и небивалици" ("Рива"). Цялата програма на панаира може да намерите на сайта на Асоциация "Българска книга".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай