Румен Ралчев разкрива тайната на триъгълника

Румен Ралчев разкрива тайната на триъгълника | StandartNews.com

"Езотеричната философия на тайните общества" проследява пътя от Орфей до богомилите

Триъгълникът е първата съвършена геометрична фигура. Тя олицетворява триединството на степените, които търсещият човек (неофитът) изминава, за да достигне божественото: лустрация, инициация, съвършенство. Това разказва в "Езотеричната философия на тайните общества" Великият приор на тамплиерите д-р Румен Ралчев. Том 4 от неговия енциклопедичен труд "Тамплиерство и масонство" излиза на пазара в понеделник с марката на "Издателство Стандарт". От 3 ноември луксозната книга ще може да се намери в големите книжарници и на вестникарските сергии. Във вторник тя бе представена пред препълнена зала в Руския културно-информационен център.

Богомилски молитви и непознати детайли за последователите на поп Богомил в Западна Европа разкрива още книгата на Ралчев. В нея авторът проследява пътя от древните мистерии на Орфей и Дионис до есеите, манихеите, павликяните, богомилите, катарите и дори до Бялото братство. Ралчев обяснява защо от най-дълбока древност до днес хората вярват, независимо от религиозните учения, че божествената искра съществува във всяко човешко същество.

Авантюристи търсят съкровище на Асеневци

...Разкаянието на Диего...

Почивката на красивата Ирина е прекъсната заради внезапно изникнал служебен ангажимент - наета е да превежда на испанеца Диего при обиколката му из Рилския манастир.

Преди да се отправи натам, е повикана от стар познат, на когото дължи услуга. Той й дава инструкции да се свърже с управителя на манастира - Кръстьо Димитров, и да следи внимателно разговора му с чужденеца.

Постепенно Ирина разбира, че е въвлечена в убийствена игра, но е решена да узнае истината на всяка цена.
Сюжетът на Боряна Дукова ни потопява в тайните на откраднатото съкровище на династията Асеневци, чието местонахождение и до днес остава неизвестно. По следите му са учени, авантюристи и ченгета от Испания и България. Действието ни пренася в Рилския манастир, Банско и други родни забележителности, връща ни в далечни векове на добре платени пирати и безмилостни бойци.

Умберто Еко за Итало Калвино

Бих искал да започна, като възкреся спомена за Итало Калвино, който преди осем години бе поканен да изнесе шест лекции в Харвард, но успя да напише само пет от тях, преди да ни напусне. Говоря за него сега не само като за свой приятел, но и като за автора на "Ако пътник в зимна нощ", тъй като този роман засяга темата за присъствието на читателя в повествованието, а моите лекции ще са до голяма степен посветени на същата тема, обяснява в предговора към книгата си големият Еко.

За страньора Мурат Тунджел "Писъци от Бейоглу":

Фрагменти от болен, излъган, погубен живот. Гласовете на жени, чиито мечти са се превърнали в болка, срам и пепел. Сподавеният вопъл на момичета, лишени от правото на живот и себеуважение - горчивата утайка на веселия живот на квартал "Бейоглу" в Истанбул.

Отритнати, подминавани, охулвани, проститутките от най-космополитния турски град разказват открито и непресторено своите истории, които оживяват в плътни и ярки краски чрез перото на Мурат Тунджел.

Пловдив се помни дълго

В "Запомнете Пловдив" стари "майни" описват градския живот от 30-те до 70-те години. Историите са около 212. Повечето от тях не са описвани никъде, съществуват само в спомените на тези, които са ги преживели, споделя авторът сладкодумец Евгений Тодоров. Повечето от събеседниците му за жалост вече не са между живите. Ако гледат от небето, казва Тодоров, сигурно им е густо, че все нещо от техния живот и от техния тогавашен град е останало на книга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай