Връчиха Националната награда за детска литература „Петя Караколева"

Връчиха Националната награда за детска литература „Петя Караколева" | StandartNews.com

Кърджали. Писателят Тодор Каракашев е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева". Призът му бе връчен за книгата с приказки „Защо слоновете имат дълги хоботи", издадена през 2013 г. Лауреатът получи статуетката, дело на кърджалийския творец Емил Пенчев, на тържествена церемония в родопския град.

„За десета поредна година община Кърджали и Съюзът на българските писатели връчват приза за детска литература. Така даваме добър знак, че умеем да поддържаме традициите", каза зам. - кметът на Кърджали Елисавета Кехайова. Тя подчерта, че за изминалите години общо 36 автори са участвали в литературния конкурс.

„Щастлив съм от наградата, тя ми дава усещането за духовна връзка между моите скромни текстове и книгите на Петя Караколева. Петя е уникална авторка, успява да събере фантазия и реалност в една магическа действителност. Тя е най-образната и метафорична писателка за деца, която „рисува" творбите си с фантастични боички", сподели Тодор Каракашев.

През 2014 г. се навършват 70 години от рождението на Петя Караколева и 10 години от учредяването на награда на името на талантливата кърджалийка. Лауреати на Националната награда „Петя Караколева" досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева.

Тодор Каракашев е автор е на седем книги за деца. Негови творби са превеждани на гръцки, сърбо-хърватски и руски. Продължава да изследва творчеството на български автори за деца и юноши. Носител е на няколко национални награди за поезия, есе и превод, сред които „Стоян Дринов" – единственият у нас национален конкурс за детска поезия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай