Карерас празнува юбилей на "Тенорите"

Тримата велики - Доминго, Карерас и Павароти

Карерас празнува юбилей на "Тенорите" | StandartNews.com

За великия Хосе Карерас, който ще изнесе концерт у нас на 3 декември в зала 1 на НДК, тази година ще бъде знакова.
Тенорът ще се сбогува с почитателите си с прощално турне и в същото време ще отбележи 25 години от създаването на световоизвестния музикален феномен, наречен Тримата тенори.

Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти се събират за първи път през 1990 г. за финала на Световното първенство по футбол, което се провежда в Италия. Малко известен факт е, че именно маестро Карерас дава идеята за събирането на трите най-ярки гласа на оперната музика. Целта на триото е да събере пари за фондацията на Карерас за борба с левкемията. Тогава тенорите все още нямат представа, че ще променят възприемането на оперната музика завинаги. Благодарение на възторжения прием от публиката Карерас, Доминго и Павароти разпродават за часове най-големите стадиони на планетата, а дисковете с концертите достигат 23 милиона копия тираж. Тримата и досега държат рекорда за най-печеливш летен концерт на всички времена. По време на турнето си през 1996 г. изнасят концерт на стадион "Джайънт" в Ню Джърси, който донася приходи от точно 20 172 223 долара.

Турнето "A Life In Music", с което Хосе Карерас ще се сбогува с почитателите си по цял свят, ще бъде също толкова паметно за всички, които обичат класическата музика. Именно затова маестрото следи и за най-малките детайли за последното си излизане пред публика. За голямото събитие у нас в НДК ще му партнира оркестърът на Любка Биаджони "София Симфоникса", а диригентството ще бъде под палката на Давид Хименес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай