Людмила Нерубащенко: Интелектуалците в Русия пазят наследството на нацията

Людмила и Виктор - заедно по последния му дъх

Людмила Нерубащенко: Интелектуалците в Русия пазят наследството на нацията | StandartNews.com

Московският сити балет пристига в България след стотици бляскави представления във Великобритания и Северна Ирландия, Япония, Белгия, Германия, Израел, Египет, Тайван, Хонконг, Китай, Португалия, Филипините, Сингапур, САЩ. Звездите от трупата идват с "Ромео и Жулиета" – на 24 ноември в зала номер едно на НДК, на 26-и – в ДКС във Варна, на 27-ми – в операта на Бургас. Билети за трите спектакъла могат да се закупят в мрежата на Евентим с цена от 30 до 90 лева. Една от най-прославените класически трупи не само в Русия, но и в Европа, е създадена през 1988 г. от Виктор Викторович Смирнов-Голованов - солист и балетмайстор на Болшой театър. Постановките му са модел за висока класика. Критиците оценяват „Ромео и Жулиета" като изключително зрелище, изпълнено с красота, грация, емоции и философия.

"За нас традициите са над всичко останало", коментира пред "Стандарт" художественият ръководител на Московския градски балет Людмила Нерубащенко – спътница на Виктор Викторович до последния му дъх през 2013 г. Именно на нея е посветен спектакъла, който публиката ще гледа в София, Варна и Бургас.

 

- Людмила Федоровна, вашата трупа е създадена през 1988-а, точно в кулминацията на Перестройката - как успява да пробие точно в тези години?

- Московският сити балет е първата частна трупа в СССР. Разбира се, че началото е трудно – от нулата, без спонсори, без финансиране. Но благодарение на основателя Виктор Викторович Смирнов-Голованов – който притежаваше не само великолепни организаторски способности, но беше и талантлив хореограф, успяхме да се утвърдим в Русия и в чужбина. Сега марката "МСВ" е уважавана в целия свят.

- Разкажете за вашия съпруг – какви препятствия трябваше да преодолява в името на изкуството?

- Какво може да попречи на надарения артист в създаването на неговия театър – само липсата на пари. Защото те са доста важни в раждането на всеки спектакъл – за декори, за костюми, за заплатата на художниците, за партитурите, за фонограмите... Въобще за всичко. Бяха поставени "Лешникотрошачката", "Пепеляшка", "Война и мир", "Любовта и смъртта на Ана Каренина", "Ромео и Жулиета" - любимият ни спектакъл, който ще покажем в България.

- Как славянските ви души приемат протокола на западния свят?

- Гастролираме из десетки държави – по 100 представления в годината. Разбира се, уважаваме традициите във всяка страна домакин. Но нашият свят е театърът. А изкуството обединява всички.

- Какво, според вас, се случва сега в класическите жанрове – ще оживеят ли, ако не се подчинят на комерсиализацията?

- Ще оживеят тези трупи, които правят изкуство. Ако през това време другите – които превръщат изкуството само в бизнес, не развалят всичко.

- Как оценявате ролята на интелигенцията в съвременна Росия?

- Интелигенцията ни просвещава обществото, съхранявайки наследството на нацията.

- На какви забавления се отдавате в свободното си време?

- Първо ме питайте дали го имам. Обичам да се разхождам с приятелки из Москва. С огромно удоволствие посрещам гости у дома си. Обожавам моментите, в които мога да чета. Както и миговете за игра с котарака ми. Много неща обичам, но времето не ми стига за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай