Москва издигна паметник на Плисецкая

Фото Андрис Лиепа

Москва издигна паметник на Плисецкая | StandartNews.com

Графит с коронната роля на балерината от "Лебедово езеро" украси любимата й сграда

Стотици московчани се стекоха в събота към улица „Большая Дмитровка " в руската столица. Там, точно в деня, в който Мая Плисецкая, щеше да навърши 90, бе открит нейн паметник. Автор на изящната скулптура е известният ваятел Виктор Митрошин. Зад монумента е сградата, която великата балерина много обичала заради красивите графити върху нея. Сега там също е поставена паметна плоча, а стената е изографисана с невероятно красив графит с нейния коронен сценичен образ от "Лебедово езеро". Говори се, че той е дело на художник от Рио де Жанейро.

"Мая Плисецкая винаги е радвала зрителите с нейната изящност, красота и уникален почерк в танцовото изкуство. Тя сякаш сама ни посочи мястото, където да почитаме найната памет. Мая обожаваше тази театрална улица, любима на всички московчани. Но точно тази сграда харасваше заради артистичната проява на художниците. Появата на този кът в памет на великата балерина ще даде нов импулс на културния живот на столицата", каза по време на церемонията вицепремиерът на Русия Олга Голодец.

"Днес Мая прекрачи към бъдещето. До последния си миг тя бе обаятелна, стройна, чаровна, смела и много красива. Плисецкая е велика дама! И аз съм щастлив, че точно тук, на това артмясто, има графит с нейния вечен образ и паметник. Мая е сред нас, тя прекрачи към бъдещето", каза съпругът на балерината, композиторът Родион Щедрин.

Паметният кът бе украсен с множество фотоси от различните спектакли на Плисецкая. На тържествената церемония в чест на юбилея на балерината присъстваха много нейни колеги, включително и известниян хареограф Андрис Лиепа, който неотдавна бе в България по покана на Софийската опера и балет. Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин пръв положи цветя. Столичани и фенове на Мая Плисецкая обсипаха паметника с любимите й бели рози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай