Номинирана за "Грами" пее във Варна

Номинирана за "Грами" пее във Варна | StandartNews.com

Оперна дива, номинирана за "Грами", открива третото издание на фестивала "Радар" във Варна на 10 август в храма на белкантото. Сопраното Клерън МакФадъне в главната роля в операта "Лилит". На пианото ще бъде работещият в Холандия Димитър Бодуров, който е автор и на музиката. Близо 25 години МакФадън пее по сцените на "Ла Скала" и "Ковънт Гардън", които й дават статут на световна прима. Клерън е добра във всичко, но не и в сляпото следване на установения протокол. Затова през 2012-та продуцира първото си представление, което разказва трагичната история на "Лилит" по необикновен начин. Според мит от Кабала Господ създава от глина Адам и Лилит като равни. Жената се смята за равна в очите на Господ, но Мъжът се чувства по-висш. Тя отказва да му се подчини и напуска градината на Рая завинаги, избирайки да стане безкрайно скитащ демон. Адам моли Господ за по-покорен партньор и тогава Ева е създадена от реброто му. Чрез съчетаването на различни медии и музикални стилове, МакФадън изгражда драматично напрежение в ролята на Лилит, изправяйки се срещу Адам, който общува с нея от прожекционен екран. Думите на обич се преливат в думи на съжаление, а неосъзнатите желания се превръщат в обвинения. МакФадън прави впечатляващ портрет в ролята на тази самотна жена, която е едновременно уязвима и уверена в своите убеждения. Преждевременната загуба на партньора на Клерън в проекта - Йерон Вилемс, през декември 2012 г., само няколко месеца след премиерата, прави "Лилит" своеобразен "жив" документ.

"Варна може да очаква изненади от мен, тъй като никога не изпълнявам нещата по един и същи начин. Но винаги е вълнуващо, защото "Лилит" е създадена с много уважение към музиката и към публиката. Каня всички да потеглят с мен на това пътуване", сподели Клерън за предстоящото си гостуване. По време на фестивала МакФадън ще има и рецитал - "Гласът на Америка през 20-и век". В залата на градската галерия на 12 август ще й акомпанира лауреатът на множество световни конкурси Майк Дел Феро. Двамата ще направят ретроспекция на някои от най-влиятелните американски композитори през 20-и век - от госпъл жанра през Джордж Гершуин и Дюк Елингтън до модерните ритми. По време на концерта ще бъдат прожектирани партитури на съвременни творби - "Стрипсоди" на Кати Барбериан, "Ариа" на Джон Кейдж и екстравагантната "Соната еротика" на Шултоф.
"Радар" представя съвременен танц, театър, аудио-визуални изкуства и дори нови технологии, включени в музикални проекти от различни жанрове като съвременна опера, джаз и електроника. Билетите за фестивала, който продължава до 14 август, са от 5 до 15 лева. Те могат да се купят онлайн или в Градска галерия всеки ден от 16 до 18 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай