Операта отново върти "Пръстена"

Операта отново върти "Пръстена" | StandartNews.com

Величeствената тетралогия на Вагнер "Пръстенът на нибелунга" отново се качва на софийска сцена. Постижението на националната ни опера, което вече три години привлича вагнерианци от цял свят в столицата, ще може да се види и този май. "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете" ще се играят на 21, 22, 25 и 27 този месец. Постановките на акад. Пламен Карталов бяха представени миналата година с огромен успех във Фюсен, Германия. Така българската трупа стана първата чужда, която е пяла цялата тетралогия в родината на големия композитор.

Диригент е Манфред Майерхофер. А специфичната атмосфера на величествената музика ще придадат закупените специално вагнерови туби, валдхорни, тромбони, контрабаси и тимпани. Всички роли отново са разпределени между българските звезди на операта - Николай Петров, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Даниел Острецов, Цветана Бандаловска, Йорданка Дерилова, Радостина Николаева, Мартин Цонев, Красимир Динев, Пламен Папазиков, Ангел Христов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Румяна Петрова и десетки други.

"Ние пътуваме по цял свят, за да гледаме "Пръстена". Това може би е тридесетият, който съм гледал, и определено мога да кажа, че се числи към най-доброто", беше коментарът на Том Райнхолд, зрител от Берлин. "Вашият спектакъл е далеч по-добър от последните видени от нас продукции, като например тази в Байройт", казва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай