Операта в Пловдив ще се строи на мястото на бившия партиен дом

Снимка: БГНЕС архив

Операта в Пловдив ще се строи на мястото на бившия партиен дом | StandartNews.com

Някогашният партиен дом в центъра на Пловдив ще бъде съборен, като на негово място ще бъде построена сграда за операта. Преди това обаче ще трябва общината да намери къде да премести администрацията си, която в момента се помещава в 12-етажнaта сграда, като това може да забави процеса за неизвестно колко време, съобщава Дневник.

Това решение взеха днес общинските съветници в града след почти двучасови дебати. Те отхвърлиха и предложение на кмета Иван Тотев по въпроса да се проведе местен референдум "с бюлетинки".

Инициативата за изграждане на опера в града е на фондацията "Дом за Пловдивската опера". Мястото също е едно петте, които те са предложили, след дискусии с граждани. Критици на техния проект са от Камарата на архитектите в града. Според тях мястото не е достатъчно добро за опера, а сградата, която ще бъде съборена, има висока архитектурна стойност.

По план на фондацията бъдещата сграда би струвала 30 млн. лева, като очакваните приходи годишно биха били 2 млн. лева, а разходите - 500 хил. лева. Фондацията планира да кандидатства за нисколихвен кредит от европейския фонд за инвестиции в градски проекти - JESSICA. "При тези приходи и разходи проектът ще се изплати за 20 години", каза председателят на фондацията Лъчезар Фратев пред Дневник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай