Оперен шеф иска среща с министър Рашидов

Оперен шеф иска среща с министър Рашидов | StandartNews.com

Стара Загора. Пуснал съм всякакви връзки, за да се добера до министъра на културата Вежди Рашидов, за да му обясня уникалността на нашата опера и неимоверните трудности да стопим натрупаните задължения и да вържем бюджета само с продадени билети. Това призна шефът на Старозагорската опера Петко Бонев на първата си за годината среща с медиите в сряда.

Още на самия конкурс през 2013 г. му казали, че операта дължи 200 хил. лв от непризнати билети. После обаче се оказало, че задълженията са всъщност над 700 хил. лв. Според финансовия зам.-директор Мария Иванова в началото на т.г. оперният театър е бил на „червено" с над 400 хил. лв.

„Ние имаме най-малкия оркестър и най-малкия хор от всички опери в страната", застана зад своя шеф и новият главен диригент Георги Димитров. Според него криворазбраното гонене на повече спектакли и повече билети принуждава творците да правят недопустима ширпотреба за зрителите.

„Дали министър Рашидов би направил една своя скулптура за 12 дни, за колкото ние извадихме на сцената един оперен шедьовър като „Отело" на Верди", попита маестрото. Според него никъде по света няма опера, която да се издържа само от собствените приходи. Директорът Бонев призна, че е получил упреци от културното министерство, че вместо да играят повече спектакли, са подготвили две премиери през есента и направили две много успешни турнета във Франция.

„Не се притеснявам от цялостния одит на нашата дейност, която поискаха старозагорските депутати от ГЕРБ", заяви още оперният шеф. Той самият също искал такава оценка, за да стане съвсем ясно кои са причините за натрупаните задължения.

Творческият полусезон е стартирал успешно, през януари са продадедни над 2 хил. билета. През февруари и март операта ще зарадва меломаните с нов музикален прочит на две любими заглавия – „Севилският бръснар" от Росини и „Травиата" от Верди. За Деня на влюбените - 14 февруари, пък ще гостува „българският Франк Синатра" – Васил Петров. Любителите на джаза отново ще аплодират вирутозния ни кавалджия Теодосий Спасов, който ще повтори своя концерт в края на миналата година с оркестъра на операта на връх рождения си ден - 4 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай