Посрещат "Мадам Бътерфлай" на Царевец

Посрещат "Мадам Бътерфлай" на Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. С операта "Мадам Бътерфлай" под купола на небосклона в събота ще бъде открит летният фестивал "Сцена на вековете" на историческият хълм Царевец.

В следващите вечери публиката ще може да гледа оперите "Селска чест" и "Жизел". Фокусът тази година е насочен към интимния свят на героините, които докосват със своите емоции публиката, каза директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов. Произведенията се играят под открито небе, на мястото където е бил двореца на българските царе. Оперният фестивал се организира от Община Вели
ко Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов", в партньорство със Софийската опера и балет, и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата. Освен първите солисти на националната опера за участие във фестивала Карталов е поканил румънското мецосопрано Оана Андра – солистка в Букурещката опера, първият баритон и солист на Балшой театър в Минск – Владимир Петров, тенорът със световна кариера Иван Момиров, който живее в Италия. Зрителите ще видят и най-добрите балетисти у нас, сред които Марта Петкова, Катерина Петрова, Росен Канев, Емил Йорданов, Цветан Иванов. "Сцена на вековете" ще започне с два спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай" - на 2 и 3 август от 21,00 часа.

Знаменитата творба на Джакомо Пучини е една прочувствена любовна история за семейството, богатството и честта, показани по удивително красив начин. Американският военноморски офицер Пинкертон се жени за младата японска гейша Чо Чо Сан, но за разлика от нея, която вижда в това сериозен житейски ангажимент, Пинкертон не търси повече от обикновено мимолетно удоволствие. Трагично повествование за преданост и предателство, традиция и саможертва е наситено с изключителната музика на Пучини. В спектакъла на Софийската опера и балет умело са използвани мултимедийни решения с кинематографични елементи, търсещи специфичната японска атмосфера.

В ролята на японската гейша Чо Чо Сан в първата вечер ще влезе Цветана Бандаловска, а втората - Йоана Железчева. Публиката ще види още изпълненията на Оана Андра, Силвана Пръвчева, Иван Момиров, Владимир Петров, Пламен Папазиков, Николай Павлов, Петър Бучков, Антон Радев, Людмил Георгиев. Сценографията на „Мадам Бътерфлай" е на Любомир Йорданов, автор на костюмите е Мария Трендафилова, диригент – Григор Паликаров, а режисьор – Пламен Карталов.

Летният фестивал под звездите продължава на 5 август с балета „Жизел" на Адолф Адам и на 6 август със „Зорба гъркът" от Микис Теодоракис. Изпълняваните в едно представление едноактни опери „Селска чест" от Пиетро Маскани и „Джани Скики" на Пучини са на 9 и 10 август.

Билети за спектаклите могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев" № 5 в старата столица и в системата на eventim.bg. Цените са от 20 до 50 лв., а за ученици и пенсионери – 10 лв. Вече има заявки от чуждестранни групи от Русия и Великобритания, каза шефът на общинската туристическа агенция Цветомир Бояджиев. От няколко години спектаклите се радват на голям интерес и сред организираните туристи. Групи от цял свят пътуват с хиляди километри вече като част от така нареченият оперен туризъм, в който старата столица е
една от основните дестинации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай