Старозагорската опера отбелязва юбилейния сезон с гастрол в чужбина

Старозагорската опера отбелязва юбилейния сезон с гастрол в чужбина  | StandartNews.com

Стара Загора. С гастроли във Франция, традиционният фестивал на оперното и балетно изкуство и куп премиерни спектакли ще ознаменува юбилейния си творчески сезон Старозагорската държавна опера. Догодина най-старата извънстолична оперна трупа ще чества своята 90-годишна.

„Първите две премиери – „Битката на Танкред и Клоринда" и „Балът на неблагодарните жени" от Клаудио Монтевердни – ще се играят на сцената на античния форум „Августа Траяна" в петък, съобщи шефът на операта Петко Бонев. Те са били подготвени за летния музикален фестивал „Августа Траяна", който лошото време отложи за края на лятото. Вторият премиерен спектакъл – „Ацис и Галатея", също част от афиша на този нов фест, ще бъде идната сряда. Веднага след това трупата започва усилени репетиции на „Тоска" от Джакомо Пучини с участието на Камен Чанев и други именити гост-солисти. Премиерата е планирана за края на септември, а след това класическата опера ще бъде показана във Франция на две последователни турнете във Франция, добави Бонев. Първият гастрол ще бъде в началото на октомври, а спектаклите ще се играят в сградата на ЮНЕСКО в Париж. Те са посветени на 100-годишнината на Борис Христов. Старозагорската опера се включи активно в отбелязването на юбилея на ненадминатия български бас и заслужи специална награда от културното министерство. В началото на ноември пак с „Тоска", старозагорската оперна трупа ще участва в празници на оперното изкуство в околностите на френската столица.

Традиционният фестивал на оперното и балетно изкуство е другото голямо събитие в програмата на операта до края на годината. В него освен Старозагорската опера ще участват Националната ни опера и оперните театри в Пловдив, Варна и Русе.

Целият творчески сезон ще бъде под знака на 90-годишния юбилей, като кулминацията ще бъде идната пролет, заключи шефът на операта Бонев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай