Старозагорската опера с концерт в ЮНЕСКО

Старозагорската опера с концерт в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската опера е поканена да изнесе гала-концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж за 100-годишния юбилей на големия български певец Борис Христов.

Концертът на 4 ноември е под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В него ще участват целия състав на трупата – оркестър, хор и солисти, съобщи шефът на операта Петко Бонев в четвъртък. Под диригентството на маестро Диян Чобанов ще бъдат изпълнени попряни оперни увертюри, хорови ансамбли, арии и дуети от репертоара на операта.

Последната от многото прояви, посветени на юбилея на забележителния бас в Града на липите, ще бъде веществено-документална изложба по време на традционния фестивал на оперното балетно изкуство през декември. Експозицията вече бе показана при голям интерес в столицата и в Пловдив.

Фестивал показва най-доброто от афиша на оперните трупи

Традиционният фестивал на оперното и балетно изкуство отново ще покаже най-доброто от афиша на оперните трупи у нас. Очакваният празник за старозагорските меломани и гостите на града ще се проведе за 45-ти път от 24 ноември до 5 декември.

„Откриването на фестивала ще бъде с премиерата на „Отело" от Верди на Старозагорската опера, съобщи шефът на трупата Петко Бонев.

За ролята на Отело е ангажиран световноизвестният ни тенор Емил Иванов. Старозагорската трупа ще покаже на феста и друга своя постановка от тазгодишния репертоар - „Тоска" от Пучини. Софийската опера и балет ще гостува със спектакъл на „Пепяляшка" от Росини, а Пловдивската – с „Бохеми" от Пучини. Държавната опера в Русе ще покаже два балeтни постановки от своя афиш по музика на Чайковски- „Ромео и Жулиета" и „Полет към светлината".

Финалът на оперния фест е на 5 декември с гала-спектакъла на домакините - „Звезди на операта", в който ще участват солисти от всички оперни трупи.

В програмата на фестивала са включени и две съпътстващи прояви. Изложбата „Големият човек на операта" е в памет на сценографа Борис Стойнов, който ни напусна тази година. Другата веществено-документалната изложба е посветена на 100-годишния юбилей на големия български бас Борис Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай