21 художници рисуват за Стефан Десподов

21 художници рисуват за Стефан Десподов | StandartNews.com

21 родни художници нарисуваха плакати, посветени на големия творец в бранша Стефан Десподов, който почина миналата година. Изложбата под наслов Hommage á Despo беше открита вчера във фоайето на Народния театър „Иван Вазов". С нея се поставя началото на Осмото международно триенале на сценичния плакат, част от културния календар на Столична община за 2016 година.

Яркият талант на Деспо се вижда и днес в афиша на първата ни трупа, където висят много от неговите плакати. "Ако си мислите, че ангелите нямат чувство за хумор или че никога не плачат, значи напразно сте си мислили, че познавате Стефан Десподов - пише за изложбата Румен Леонидов - Сега, когато той вече не е заземено същество като нас, а е летящо, ефирно създание, спокойно можем да се обърнем с цялата си нежност назад и да му кажем: Деспо, твоят извънреден, крилат рисунък и парливата ти приказност те издадоха още приживе, че си специално спуснат помежду ни, за да повярваме, че има Бог. Че около него има светли небесни сили, които жадуват да бъдат чути... Жадуват някой вярно, надеждно и любовно да преведе на човечеството тяхното желание – колко важно за общата ни участ е да бъдем човеци между звероподобните хора."

До 17 ноември публиката ще види плакати, посветени на Деспо, от Анна Симеонова, Божидар Йонов, Георги Янков, Дамян Дамянов, Десислава Десева, Петър Чучулигов, Симеон Кръстев, Страхил Димитров, Христо Алексиев, Чавдар Николов...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай