32 пана пред Народния за 75-годишнината на Ламбо

32 пана пред Народния за 75-годишнината на Ламбо | StandartNews.com

"Киното ме направи популярен и стана може би най-хубавата част от живота ми. Показа ме на публиката още преди да реша, че ще ставам артист", казва Стефан Данаилов - любимецът на нацията с над 150 роли на екрана, сцената и телевизията. През целия декември Ламбо ще празнува 75 с приятели, колеги и фенове.

Непознати портрети на Стефан Данаилов ще гледаме от първи декември в градинката пред Народния театър. Под открито небе ще бъдат аранжирани 32 пана, които ще припомнят участието на Ламбо в някои от най-емблематичните хитове на българското кино -„Следите остават", „Инспекторът и нощта", „Понеделник сутрин", „Князът", „Черните ангели", „Топло", „Иван Кондарев", „Юлия Вревска", „Търновската царица", „Дами канят", „На всеки километър". Селекцията е на Георги Тошев, който е и съавтор на Мастера в биографичната му книга „Романът на моя живот". Голяма част от кадрите в нея се публикуват за първи път - от личния архив на актьора и от националната филмотека. На 4 декември в „Одеон" е предпремиерата на документалната лента за Стефан Данаилов „Монолог" със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова.

Зрителите ще видят ценни моменти от 60-те и 70-те, правени по време на снимките на „На всеки километър", „Иван Кондарев" и други родни класики. Тъкмо в "Одеон" от издателство "Книгомания" ще бъдат изложени първите 100 екземпляра от „Романът на моя живот". Пак там през целия месец ще върви ретроспектива на Ламбо с филми, избрани от самия него, включително и пълната версия на екранизацията на „Иван Кондарев". Входът е свободен. На 9 декември на връх ЧРД в Народния е официално представяне на „Романът на моя живот". Тогава там ще се съберат и студентите на Мастера от всичките му випуски в Академията. Програмата е изненада и за самия професор. Режисьор е племенницата му Росица Обрешкова, а сценограф – Елена Иванова.

Същият ден bTV ще излъчи премиерно документалния филм на Георги Тошев „Различният" от поредицата „НепознатиТЕ", посветен на големия актьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай