Черепите на Филип Плейн

Черепите на Филип Плейн  | StandartNews.com

Статуи на Буда и китайски вази са сред акцентите в разкошната къща
Световноизвестният дизайнер комбинира класика и авангард в интериорите на имението си

Филип Плейн живее в страхотно имение, което едва ли има равно по шик и изтънченост сред съседните в Швейцария. "Предпочитам да разтоварвам далеч от тълпата. Дори в откровена самота. Тук тишината е толкова категорична, че губя представа за времето и пространството. Мога да се разхождам до безкрайност", споделя изисканият мъж.

Световноизвестният немски дизайнер комбинира по невероятно ловък начин елементи и послания от античността, класиката и модернизма. Всъщност екстравагантността на неговите интериори не отстъпват на тази в прочутите му колекции.

"В моето детство постоянно обикаляхме дворци и музеи. Всичките ми идеи за стила - и за дома, и за моделите - идват оттам", споделя още Филип пред руския "Вог". Допуснатите до неговата Светая светих твърдят, че атмосферата в имота му не отстъпва по разкош и разточителство на тази в замъците на земляка му Лудвиг Баварски. Предметите на съвременното изкуство съседстват със статуи на Буда и Шива, които Плейн поръчва и носи от Китай и Индонезия. Той се шегува, че точно в тях някой напразно би търсил и открил функционалност. Египетски пластики и японски вази са аранжирани на изключително добре подбрани ъгли и постаменти. Таванът в едно от помещенията е покрит изцяло в кожи.

"Имам много украшения и предмети, които са по двойки - раковини чаши в банята, симетрични скулптури, пана с диви зверове, полилеи от кристал, арки... Така всичко изглежда завършено въпреки своята лаконичност", разкрива естетските си теории и практики Филип.

Той обожава спалнята, където кувертюрите и одеялата са негово творение - търсил ги е като акцент, който преобръща усещанията.

Любимият му аксесоар обаче е черепът. Малък и златен краси масата в хола. В трапезарията има голям и с кръст. "На Изток смятат черепа за място, в което се събират жизнената енергия, за символ на новите възможности", анализира Филип. Над витражите пък е изписано името му с готически шрифт. "Това го измисли мой познат, татуист. Името му е още на дъното на басейна, на възглавниците, на една от стените. Харесва ми - това означава, че е само и единствено за мен", споделя артистът, който започва бляскавата си кариера от проекта за един стол. Като всеки умен човек обаче той не се наема да дефинира стила в имението си. Само уточнява, че е търсил хармонията между метала, дървото, кожата и антиквариата. "Не мога да отделя едното от другото. Нима може да се определи от коя епоха е мраморната маса с барокова резба по нея?", твърди Плейн. Той всеки ден използва благините в спа зоната, плува и спортува. Другият му дом е в Кан. Нарича го "истинската красота".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай