Картини в шкаф

Авторите са във възторг от идеята за изложби в лимитирано пространство, казва Ирина Баткова

Картини в шкаф | StandartNews.com

Art box е новото пространство на галерия "Витоша" - то привлича и очарова търсачите на силни естетски усещания

Дори да не сте артисти, дори да нямате нищо общо с музите, пак ще останете очаровани: изкуство в шкаф, обърнат "навън" и "навътре", привлича на втория етаж на булевард "Витоша" 18. Силните естетски усещания ви нападат още по витите стълби - видео се върти върху толкова модерните тухли, бароков полилей от планински кристали хвърля дискретна салонна светлина. Атмосферата е чиста проба екстравагантност и провокативност - задължителна за подобни места из широкия и разкрепостен от протокола свят. Видеофеерията идва от Art box-а - новото пространство на елитната галерия "Витоша". Първото в този лимитиран обем в 24-годишната й история. Преди да влезете там, където можете да гледате, чувствате и купувате артефакти на прочути и изгряващи творци, очите и любопитството ви са грабнати от произведенията на Моника Попова, изложени в чекмеджетата. Те са и вътре - по стените, по рафтовете, виждат се дори от стъргалото. Между тях има прекрасни керамични фигури, произведения от текстил. Експозицията се казва "Подобно на заобляне".

"Когато бях ученичка, майка ми подвързваше учебниците и тетрадките с найлон, който обшиваше на машина. Тогава се срамувах, защото бяха непоносимо различни. Години по-късно разбрах, че тя ми е предала своята творческа лудост. И до днес се захранвам от този тип арт идиотия. Моята болезнена емоция е толкова смъртоносно прободна, че съм достигнала до състояние да я "заобля" чрез иронията или приказката. Всичко, което рисувам, моделирам и въобще създавам като образ, е посветено на моята майка. Това са състояния, които първо видях, след което изсънувах и чак след това нарисувах. Може би защото сънят е "малката смърт", преходът между Живота и Отвъдното. Без нея изкуството щеше да е друго", казва Моника.

Ирина Баткова, директор на галерия "Витоша": Създаваме съдържание, независимо от формата

Галерия "Витоша" си постави задача - да развие на около десет квадратни метра пространство за изложби и офис за продажба на изкуство. Така се появи Art box. Стратегията ни се роди след дългогодишни наблюдения на българския пазар. И галерията се трансформира в кабинет - дума с много значения, между които "работно помещение" и "стенен шкаф". Припомни ни я професор Петер Цанев, имайки предвид "Кабинета на Амербах" - изключителна колекция, която е в основата на най-старата художествена галерия в Базел. Първоначално тя е била в отделно помещение на къщата на рода Амербах и оттам носи името си. Тази историческа аналогия с малкото ни помещение - естествено без никаква претенция за мащабност и значимост - бе предизвикана може би от струпването на доста разнообразни произведения в десетте квадратни метра. Всъщност те са колекция, попълвана в продължение на години и отразяваща нагласите (моментни или трайни) на различни хора, работили в галерия "Витоша" през 24-годишната й история. А идеята за изложби в лимитирано пространство се прие изключително добре от авторите.

Моника Попова и нейният проект "Подобно на заобляне" изведе на преден план проблема за съдържанието. Хората, които се интересуват от култура и изкуство, следят какво се случва по света - пътуват, имат достъп до информация и определено не остават безучастни, когато някой се опитва да имитира форма без съдържание. Затова в Art box ще се придържаме към политиката да създаване съдържание, независимо от формата, която ще избират авторите, за да представят идеите си. Концепциите им ще публикуваме на страницата на галерията във фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай