"Нещата от живота" на Чапкънов във Варна

Галерия "Графит" показва живопис, пластики и рисунки на професора от 23 юли до 6 август

"Нещата от живота" на Чапкънов във Варна | StandartNews.com

Скулпторът прави паметник на Георги Калоянчев в Бургас, събират парите с дарения

След като през декември проф.Георги Чапкънов събра живота си в изложба и я показа в столичната галерия "Академия", в сряда от 18.30 ч. той я пренася във Варна. В галерия "Графит" скулпторът представя до 6 август живопис, малка пластики, рисунки и графики обединени отново с мотото "Нещата от живота". Големият художник и преподавател в Академията е посветил вернисажа на 70-я си юбилей. "Посягал съм от време на време и към боичките, за да си отдъхна от железата. Беше преди много години, но ще покажа платната сега. В едно от тях съм и аз, гледам към красиво цвете. Понякога дръзвам да се покажа. Като в една малка пластика - човек дои коза. Ако се вгледате по-внимателно, ще ме познаете в него. Ще видите изваяните портрети на Теодосий Спасов, Боян Радев, Ставри Калинов, Иван Тенев. Специален раздел в изложбата ще са рисунки, графика и скулптура на кучета", разказва творецът.", разказа Чапа пред "Стандарт" преди откриването в София.

Диапазонът на темите в изложбата е твърде богат - от библейското през ежедневието и неща вдъхновени от самият живот. А това изисква и разнообразни изразните средства, чрез които Чапкънов отприщва пластичното си въображение.

"Рисунките и литографиите изобразяват различни приумици и митологични сюжети създадени от художника като почивка от работата с метала. Те очароват и изумяват зрителите със своята полихромност и изящество. И в това Чапа е голям майстор, защото, както казва Роден "скулптурата е сестра на живописта и също като нея играе със светлините и сенките. Ето защо скулптор който не е колорист, загърбва основното в занаята". Неговият стремеж към одухотворена красота, го е довел до онова съвършенство на пластичните му творения, което го прави единствен", коментира изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева.

Усвоил красотата на занаята от прочутите си предшественици и учители - Петър Рамаданов в Художествената гимназия в София и проф. Иван Мандов в Академията, Чапкънов днес е сравняван с най-големите майстори в съвременната скулптура по света.

Затова, когато Бургас реши да кандидатства за европейска столица на културата, родният град на Георги Калоянчев възложи на Чапа да направи проект за негов паметник. Бронзовият монумент ще бъде поставен до Летния театър, близо до бюста на Апостол Карамитев. Височината му ще бъде в реалния ръст на актьора. В Бургаската художествена галерия вече е изложена малка статуетка, показваща как ще изглежда голямата скулптура. Георги Калоянчев е изобразен в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си. Той се покланя пред любимата си публика след поредното представление. За реализацията на проекта са нужни около 80-90 хил. лева. Средствата ще бъдат събрани чрез дарения от концерти, театрални постановки, благотворителни спортни турнири, съобщават от община Бургас. Инициативата на общината и дарителския фонд стартира в понеделник вечер с прожектиране на филм с участието на Калата на "Открита сцена Охлюва"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай