Продават 400 шедьоври от колекцията на Боуи

Продават 400 шедьоври от колекцията на Боуи | StandartNews.com

Ален Делон обяви търг на 22 ноември, защото мрази посмъртните аукциони

Легендарният американски актьор и режисьор Денис Хопър (1936–2010) - известен и като активен колекционер на артефакти, признава, че ги купува, защото му се иска сам той да ги беше нарисувал. Дейвид Боуи, който ни напусна на 10 януари тази година, беше не само ненадминат артист, разбиващ границите между стиловете в музиката, но и автор на красиви, мрачни абстракции и автопортрети. Приживе Боуи правеше изложби със своите творби, като продаваше някои от тях за доста добри суми. Страстта му към изящните изкуства го отвежда към уникална колекция с 400 световни шедьоври - живопис, скулптура, мебели от различни епохи, автори и течения. Може би причината за скъпоструващото му хоби, също като при Денис Хопър, е преклонението, примесено несъмнено с малко ревност към гениите на четката и длетото. А може би е просто вдъхновение. Боуи казва през 1998-а пред "Ню Йорк таймс": "Изкуството беше единственото нещо, което винаги съм искал да притежавам - то може да променя начина, по който се чувствам сутрин."

Цялата тази невероятна колекция, която е била извор за извисени емоции за също толкова неверояtния Боуи, сега отива на търг в "Сотбис" на 10 и 11 ноември. Очаква се приходите от аукциона да надвишат 12 милиона долара. Най-ценната картина от колекцията е Air Power на Жан-Мишел Баския, чиято цена може да достигне и надмине 3,5 милиона лири. Боуи я купува след претворява на голям екран Анди Уорхол във филма "Баския" от 1996-а. Именно Уорхол открива Баския за изкуството. 

В колекцията на стайлинг иконата има творби още от Деймиън Хърст, Франк Ауербах, Стенли Спенсър, Дейвид Бомбърг и Франк Мур. Околи 800 хиляди се очаква да достигне Mendica на Франсис Пикабия. Наддаването за Witness на Питър Ланън ще започне от 250 хиляди лири. Сред мебелите, които ще бъдат предложи на търг са дизайнерски вази, лампи, маси и столове, килим и диван. Пишещата машина от известният дизайнер Еторе Сотсас започва от 300 лири. В колекцията почти няма повече от две творби на един и същ автор, което е знак, че Боуи не е бил колекционер на определен тип изкуството или художник. "Боуи е купувал само онова, което е харесвал и наистина го е интересувало", казва за "Ройтерс" Соня Кристи от "Сотбис". Самият музикант описва сбирката си в биография, тиражирана от Николас Пег: "Да, аз имам Тинторето - последният голям художник на италианския Ренесанс - и един малък Рубенс. Но голямата част от колекцията ми е с работи на британски автори от XX век. Те не са гръмки имена. Избрал съм онова, което е изглеждало важно или интересно за определено време. Или нещо, което характеризира десетилетие - вместо Хокни или Фройд или който и да е там."

Въпреки еклектичността, с която се откроява колекцията на Боуи, в нейния център са британските творци от следвоенната епоха, на които е бил голям почитател и меценат. В края 90-те години музикантът се включва в екипа на месечното списание за съвременно изкуство Modern Painter. За него той интервюира Деймиън Хърст, Трейси Емин и Джеф Конс.

Саймън Хъкър, старши специалист в "Сотбис", разказва, че картината Head of Gerda Boehm на Франк Ауербах често е вдъхновявала Дейвид Боуи за създаването на музика.

Семейството на Боуи все пак ще запази някои от най-ценните артефакти. Публиката ще може да види 400-те шедьоври за пръв път от 1 до 10 ноември в лондонската галерия на "Сотбис" на «Ню бонд стрийт».

"Мразя посмъртните аукциони", заяви пък преди дни легендата на френското кино Ален Делон. "Спомням си с тъга как през 2009-а разпродадоха колекцията на Клод Бери. Не искам децата ми да делят едно произведение на изкуството, по-добре да разделят пари", категоричен е той пред "Фигаро". Заради всички тези чувства, Ален Делон, който на 8 ноември става на 81, предприема радикална акция – той ще продаде колекцията си от картини и бронзови скулптури, която събира вече повече от 30 години. Търгът е само няколко дни след този на Боуи - на 22 ноември в Париж, организиран от "Кристис". Сред притежаваните от Делон шедьоври има творби на Йожен Дьолакроа, Албрехт Дюрер, Теодор Жерико и много други майстори на четката. Делон ще предложи на търг и 14 скулптури на Рембранд Бугати, който е по-малкият брат на основателя на френския производител на автомобили Бугати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай