Русия и Украйна спорят за Айвазовски

Русия и Украйна спорят за Айвазовски | StandartNews.com

Сегашният скандал не е единствен - музей в Амстердам бе въвлечен в конфликта през 2014-а

Изложбата на художника в Третяковската галерия в Москва вбеси Киев

Украинските власти са бесни от изложбата с творби на родения в Крим с арменски корени Иван Айвазовски. Експозицията на един от най-плодовитите художници на XIX век, създал повече от 6000 картини, е в Третяковската галерия в Москва и привлича рекордните 5000 посетители на ден. Ретроспективата бе открита на 29 юли по повод 200 години от рождението на Айвазовски. До 20 ноември в нея могат да се видят повече от 150 картини и рисунки, събрани измежду колекциите на руските музеи.

Спорният момент е, че в експозицията са включени 38 произведения от Националната галерия на Айвазовски във Феодосия. В този древен град на брега на Черно море на Кримския полуостров художникът е роден през 1817 г. и умира през 1900-а. Затова Министерството на културата на Украйна призовава международните институции да бойкотират Третяковската галерия. От ведомството заявяват, че това е изложба с произведения, откраднати от окупирана територия.

Татяна Карпова, заместник-директор на Третяковската, отговаря: "Ние не сме откраднали нищо от Феодосия, нито от Украйна. Ние просто го донесохме. Това е достатъчно често срещана практика за нас - да заемаме картини от музеи. Много съжаляваме за сложните ни отношения".

Айвазовски е от най-ярките руски живописци на своето време с многобройни самостоятелни изложби в Европа и САЩ. На Запад често го наричат "Руският Търнър". В творчеството му преобладават морските пейзажи, баталните сцени и потрети. Той успява да улови по неповторим начин хармонията между светлината, водата и въздуха. През 1842 г. в Рим се среща с британския художник Джоузеф Търнър. Две години по-късно става живописец на Главния морски щаб на Руската империя, а от 1847 г. е професор в художествените академии на Петербург, Рим, Париж, Флоренция, Амстердам и Щутгарт. Пътува много и по време на тези пътешествия създава някои от най-големите си шедьоври. Според художника неговото най-голямо вдъхновение е "златната светлина" във Феодосия.

Музей в Амстердам пък бе въвлечен в конфликт заради изложбата на скитско злато, която бе взета на заем от музей в Крим към момента на анексирането му. Украйна твърди, че тя е законният собственик. През октомври ще има дело в Амстердамския съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай