Вагнерианци от четири континента в София

Вагнерианци от четири континента в София  | StandartNews.com

Меломани от Европа, Азия, Австралия и Америка аплодират представленията на Пламен Карталов от "Пръстенът на нибелунга"

Вагнерови страсти продължават на максимално бързи и горещи обороти в столицата. Над 500 гости от цял свят се присъединиха към родните меломани за третото издание на фестивала, посветен на великия композитор. Почитатели от Англия, Америка, Китай, Япония, Италия, Австралия, Франция, Германия и България са в тотална еуфория заради представленията от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Софийската опера и балет. Спектаклите, режисирани от академик Пламен Карталов само със звезди от неговата трупа, са от големите събития в летния афиш на Европа.


Грандиозното зрелище стартира в събота с "Рейнско злато", огньове и фанфари, в неделя продължи с "Валкюра", тази вечер е ред на "Зигфрид", а на 9 юли е гръмотевичният финал със "Залезът на боговете". Страстните почитатели на Вагнер и на класиката не пестят суперлативи.


Стив Дюбе, музикант от Бостън, който преподава тромпет в Базел, сподели: "Бях миналата година тук за премиерата на "Самсон и Далила". Възхитих се от вашите артисти, от атмосферата в Софийската опера и балет. Тук се усеща не само духа на великите Гена Димитрова и Николай Гюзелев, но и на героите. Вагнер ми е любим със своята философия, с вярата, че златото и парите не носят щастие, а само злини. Техни производни са убийствата, войните, наркотрафикантите. Всички ние искаме да живеем в по-щастлив свят.


Много искам пак да дойда във вашата опера и да гледам още постановки на Пламен Карталов с участието на същите артисти. А костюмите и сценографията на Николай Панайотов, както и работата на целия екип, създал българския "Пръстен", са върхът на очакванията ми!"


"Аз съм Стефан Монхард от Берлин. Бях на представянето на "Пръстенът на нибелунга", което режисьорката Вера Петрова, зам.-директор на трупата, направи при нас. Така се вдъхнових, че реших: "Тръгвам към София!". Аз съм издател и поет. Често чета скандинавските и немските митове за нибелунгите. Певците ви изпълняват превъзходно Вагнер", беше категоричен гостът от Германия. 50 човека от различни краища на Финландия също се оказаха сред публиката. "Щастливи сме, че изминахме тези 500 000 километра, за да слушаме Вагнер в София", коментира младият инженер Даниел Борн от Хелзинки. Барбара Мюлер, преподавател по немска литература, разказа: "Нашата група е от Лайпциг и Франкфурт на Майн.

Това е първият ни Вагнеров фестивал тук". Ирина Черномурова от мениджмънта на Болшой театър беше категорична: "Дойдох с радост в София. Тетралогията е трудна за поставяне - изисква Вагнерови певци и подходящ режисьор. След като изгледах "Рейнско злато" и "Валкюра", съм възхитена от всичко. Вагнер е поставен великолепно". Д-р Йо, професор по история на музиката от Тайван: "Впечатлен съм от всичко. Сценографията е изключителна. Използването на мултимедия, бързината на ефектите, пламъците..." Джон Пол Бетендорф, журналист от Люксембург, пък каза: "За първи път виждам подобни спектакли - бил съм на Ринга в Байрот, но сцената тук е наистина изключителна." Професор Мария Лих от Австралия се навила да прелети до София, след като миналата година нейни сънародници я засипали с възтогра си от Втория фестивал за Вагнер. Томас Краков, експредседател на световното Вагнерово общество, доверява, че е направо екзалтиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай