Васко Петров и Веси Бонева изкушиха Панчо Малезанов в "Нюанс"

Васко Петров и Веси Бонева изкушиха Панчо Малезанов в "Нюанс" | StandartNews.com

Уникално трио спечели овациите на познавачи в различни жанрове. Известният художник Панчо Малезанов, асът на джаза и попа Васил Петров и младата, но утвърдена певица Веси Бонева обединиха таланти, енергия и приятелство за обща експозиция в "Нюанс". Те подредиха свои знакови творби в елитната столична галерия. Сред първите им зрители беше президентът Петър Стоянов /1997-2002/. Любен Дилов-син пък откри изложбата, която разкрива как трима артисти доброволно се отказват от личната си суета в името на качественото изкуство.
"Преди време дори не знаех, че Веси рисува. Отдавна я каня да участва в мои проекти - от десетина години насам. Но не ми беше казвала за това си увлечение. Оказа се, че е признала на Панчо - стар мой приятел. Идеята за общата експозиция е негова. Важното беше всичко това да се покаже в естетска галерия", сподели пред "Стандарт" Васил Петров, който освен графики от предишен тематичен период, показва и 6 миниатюри, сътворени специално за събитието в "Нюанс". Той е категоричен - ако Панчо се престраши, биха могли да направят и вокално трио. Малезанов пък е щастлив, че двамата му приятели рисуват толкова изненадващо прекрасно.
"Когато на времето Васко ми показа негови неща, му казах: "Ти си готов за изложба".
"Майтапиш се", отговори ми той. После той показа графиките си на "Аполония". Но никога не им давам съвети - нито на него, нито на Веси. По-скоро обсъждаме детайли. Той рисува толкова изтънчено, толкова изразително, толкова мъдро – само с няколко линии постига посланията. Тя пък е сред буря от цветове. И двамата притежават кода на изкуството – затова си позволяват да влязат в друг жанр. Няма да се учудя, ако готвят още изненади", казва Панчо. Той представя страхотни платна - автомобили с физиономии, зверове с характер, пейзаж от Амстердам... "Картините се правят на един дъх или по трудния начин. Тези тук са от първите. Преди няколко години имах изложба в Холандия. Съпругът на галеристката е колекционер на стари коли – той ги възстановява, стават красиви като невероятни движещи се антики. Даже карах един "Морис" от 65-а. Беше вълнуващо", споделя Малезанов откъде е тръгнало вдъхновението му за някои от картините. Между тях има и една страхотна гора - клоните на дърветата приличат на кръвоносна система. Всичко изглежда много "истинско", въпреки че Панчо не се брои за реалист.
Веси Бонева разказва, че за първи път е хванала четката през 2016-а. "Явно, че винаги съм го искала подсъзнателно, но никога не ми е оставало време за самата мен, за страстта ми. Когато реших да поглезя душата си, купих бои – като на магия. Започнах да рисувам върху стъклото на терасата – можех да изтривам това, което не ми харесва. Автентична цветотерапия. Пускам си музика с най-новите албуми и започвам. Оказа се, че двете изкуства се преливат и се случват красиви неща. Това усещане ме заплени. Аз съм много бурен човек и не мога да седя на едно място, освен ако не съм с четка в ръка. Точно този жанр ме учи на търпение. Изразявам това, което е в сърцето и душата ми. Много мои колежки опитаха и те след мен. Не е задължително да си бил художник, да си бил в арт училище, за да опиташ. Важно е въображението – то е липсващото звено в XXI век".
Както се знае, идеята за симбиоза между изкуствата е позната още от древните гърци. Само трябва да се намерят творци, които могат да напаснат дарбите и емоциите си, а това вече никак не е лесно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай