Американски режисьор поставя „Паякът“ в Маями

Американски режисьор поставя „Паякът“ в Маями | StandartNews.com

Няколко месеца след американското турне на "Паякът" пиесата на Димитър Касабов и Йордан Славейков ще бъде поставена през юли в Маями в Международния университет Флорида. Двигател на проекта е режисьорът, драматург и преподавател Майкъл Яуни. Той се запознава с българския текст миналата година, а по време на американската обиколка напредставлението с Пенко Господинов и Анастасия Лютова пътува до Ню Йорк, за да го гледа. Яуни е сред учениците на великия режисьор и педагог Еуженио Барба.

Българските автори, които са и режисьори на пиесата, са поканени да вземат участие в последните репетиции на американския спектакъл. Те ще бъдат и специални гости на първите премиерни представления.

Пиесата ще се играе на сцената на учебния театър десет поредни вечери. В театралния департамент на висшето училище в момента текат кастинги.

За шест години „Паякът" има повече от 75 представления. 20-дневното американско турне на спектакъла през февруари премина с голям успех. Билетите бяха седмици предварително разпродадени. „Паякът" е първият и единствен български спектакъл, игран на най-големия в Северна Америка фестивал за камерни представления New York International Fringe Festival. Тогава престижните издания Village Voice и The New York Times поместиха позитивни рецензии за пиесата и играта на актьорите.

„Паякът" може да гледате в „Сфумато" на 13 май, събота.

Друг общ проект на режисьорския тандем Касабов и Славейков е пиесата от Тенеси Улимяс „Стъклената менажерия". Тя ще бъде показана отново в „Сфумато" ден по-рано, на 12 май, петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай