Хитове и купони в Пловдив

Хитове и купони в Пловдив | StandartNews.com

Артисти от Европа се присъединяват към безкрайния празник под тепетата
Театралният фестивал "Сцена на кръстопът" почита Кольо Карамфилов

Стефан Данаилов ще открие на 9 септември 18-тото издание на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът", а представленията и купоните започват още същата вечер. Основната програма на форума, чиито код тази година е "Утопия", е изпълнена с премиерни и хитови спектакли от републиканските сцени. Жреците на Талия и Мелпомена са в пълна бойна готовност, въпреки че задаващият сезон ще бъде може би икономически най-сложният от години насам - пари за неговия старт ще има, но финикийските знаци за финала му са под огромен хамлетовски въпрос. Въпреки всичко новите постановки обещават пълноценни арт страсти - "Жана" на Явор Гърдев, "Антигона" на Иван Добчев, "Сако от велур" на Борис Панкин, "Човек от Земята" на Георги Михалков... Прочутата киевска академична трупа "Леся Украинка" представя "Едит Пиаф. Живот в розова светлина" на Олга Гаврилюк. Трагедиите и триумфите на великата певица оживяват под прожекторите с участието на Олга Кулчитская и Юри Гребелник. "Одеон" от Букурещ идва с "Министершите" на Сорин Милитару с Дорина Лазар, Кока Блоос и Емилия Добрин. Пиесата на Вернер Шнаб е за три стари жени, които нямат друг живот, освен телевизията, религията, унизителната

работа. Те принадлежат на класата, която избягваме да познаваме. Вътрешният им живот е пуст, спомените -
блудкави, разговорите - плоски и вулгарни,

хоризонтите им - жестоки и рутинни. Мария Сапунджиева, Филип Аврамов, Мила Банчева и Мая Бежанска ще разиграят "на маса" пиесата на Вера Нестрьом "Зайчето на стената".

Съпътстващият афиш, който всъщност е не по-малко решаващ за престижа на всеки уважаващ себе си фест, е повече от впечатляващ. Всички събития ще се случват в галерията на Кольо Карамфилов, наречена преди време от него и от Елин Рахнев U.P.A.R.K. На 9 септември откриват първата изложба - фотоси, плакати и колажи от пълнолетната 18-годишна история на "Кръстопътя". От 15-ти нататък публиката ще види сценографските "утопични" творения на Кольо за спектакли на различни режисьори, най-често - негови приятели. "Театърът беше сакрален за Кольо. Той влизаше в него като в храм. И това го прави не само пловдивски и български, но и световен артист", казва Елин за Карамфилов, който си отиде, след като навърши 50. Росен, синът на маестрото, ще чете откъси от романа за баща си, наречен "Колене", който ще бъде издаден в края на годината. Пак там Иван Попйорданов представя "Писма до сина ми Чочо", Митко Стайков - "И рибите заплакаха за Велко Кънев", Нели Воева - стихове на мъжа си Митко Воев, Росица Данаилова и Румяна Емануилиду - романа си "Оцелелите дневници", Йордан Георгиев - книгата си "Без маска" за сълзата и смеха на сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай