Мария Стефанова се завръща в Народния с "Три високи жени"

Мария Стефанова се завръща в Народния с "Три високи жени" | StandartNews.com

Мария Стефанова се завръща в Народния театър четвърт век, след като беше пенсионирана в златната си възраст с още няколко звезди на националната ни култура. През 1993-а една от най-талантливите и харизматични жени на бг сцената и екрана трябваше да напусне академичната трупа, следвайки Славка Славова, Георги Черкелов, Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев, Георги Георгиев-Гец, Асен Миланов, Стефан Гецов - по заповед на тогавашния директор Васил Стефанов. Сега публиката ще я види отново в "Три високи жени" на Едуард Олби - репетициите започнаха вчера в най-красивата сграда в България. Режисьор е Стефан Спасов, познат на зрителите от култовия "Ритъм" на незабравимия Андрей Баташов.

„Голям шанс е да получа покана от млад режисьор и да бъде подкрепена от директора на Народния Мариус Донкин. Вълнението ми е огромно. Колегите ми напомнят за моята младост и за хората, с които съм работила. Ролята е много сложна - и ако съумея да се справя, самата аз ще се уважавам", сподели Мария Стефанова. Грандамата има в кариерата си участия в над 25 филма, между които са "Късче небе за трима", "Иван Кондарев", "Карамбол", "Вчера", "Всичко е любов", "Ла донна е мобиле", "Петък вечер", както и в тв сериалите "Сами сред вълци", "Дунав мост" и други. Тя е сред прочутите жреци на Мелпомена, които блестяха в частния театър на Барбукови.

Честта да й партнират в първата постановка след завръщането в Народния, се пада на Виктория Колева, Василена Винченцо, Радина Боршош и Явор Вълканов. „Предизвикателството да поставя тази пиеса е огромно. Мария Стефанова е истински пример за това как човек може да има съвременно виждане за театъра, енергия и хъс за работа, съхранен и отгледан талант, който не увяхва. В текста на Олби ме заинтригува дълбокото изследване на женската природа. То е вплетено в историята на три жени, които отказват да бъдат функция на семейството, на мъжа си, на децата си. Искаме публиката да бъде изненадана от това, което ще види", коментира Стефан Спасов. Той е завършил актьорско майсторство при професор Снежина Танковска и Андрей Баташов, а по-късно и режисура при професор Красимир Спасов.

Музиката за спектакъла е на виртуозния Теодосий Спасов, който неотдавна сътвори партитурата и за друг хит на Четвъртия етаж -"Цветът на дълбоките води". Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, която е ангажирана и с „Калигула". Драматург е д-р Светлана Панчева.

Публиката ще гледа пиеса на великия американски драматург 9 години след премиерата на неговата „Козата или коя е Силвия", заради която той пристигна в София. Сега агентите, които се грижат за правата на покойния писател, който си отиде през 2016-а, лично са одобрили всеки един от актьорите в „Три високи жени", след като са получили подробна информация и снимки за тях. Трима от екипа вече са участвали в пиеси на Олби - Мария Стефанова във „Всичко в градината", Виктория Колева в „Кой се страхува от Вирджиния Улф", Стефан Спасов също е играл в "Кой се страхува от Вирджиния Улф". Премиерите са на 26 и 30 март на Сцената на IV етаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай