"Франкенщайн" в "Сфумато"

"Франкенщайн" в "Сфумато" | StandartNews.com

София. На 27 ноември от 19.00 часа в Театрална работилница „Сфумато" ще се играе представлението „Франкенщайн".

„Франкенщайн" е пиеса от Ани Васева и Боян Манчев, които от години практикуват сложното занимание на съвместната драматургична работа между режисьор и философ. Текстът развива мотиви от романа на Мери Шели, като открива връзки с нейния живот и лудостите от епохата на Романтизма, с древногръцки митове, с множество философски и литературни текстове – от мита за Пандора до „Метеорите" на Мишел Турние.

Пиесата е по-близка не до сюжета на готическия роман, а до популярната и любопитна история, свързана със самото му създаване. С фантазиите и кошмарите на Мери Шели, с истории за двойници, любовници и ледници, с разпадането на съществото на две половини и техния стремеж към ново сливане. „Франкенщайн" е най-мрачното и най-самовглъбеното представление на творческия екип на METHEOR.

Леонид Йовчев, Петър Генков и Галя Костадинова са актьорите, които изкусно изграждат макабреното сценично действие. През годините, в своето постоянното сътрудничество с тях и с драматурга, Ани Васева е формирала своя уникален сценичен език, за който са характерни виртуозност, въздействаща образност, сложна работа с езика, гласа и говора, телесна интензивност. И тук актьорското присъствие е на ръба на човешките възможности, заявяват театралите.

"Грешката на Мери Шели е, че е смесила неистовия ексцес на желанието с машинарията на конфликта. След като създава чудовище, тя използва инструментариума на баналния конфликт, за да го заключи в клетката на просвещенска дидактична реторика. Но образите на нечовешкото я преследват и избиват през решетките: ледове, застинал свят, тъмнина, предел. Ако логиката на конфликта е логика на отвореността, логиката на желанието е логика без изход, без отваряне в края, без катарзис. Няма възможност за крайно преобръщане, няма възможност за връщане в себе си: безкрайна прогресия, която, като безкрайна, е абсолютна затвореност. Затова чудовището ще продължи към предела на свършека. Телата, движени от желанието, измислят чудовищни техники, в които се създават като непостижими нови тела, надскачат себе си, за да постигнат това невъзможно оттласкване", пише единият от драматурзите Боян Манчев. 

Текст Ани Васева, Боян Манчев
Режисьор Ани Васева
Драматург Боян Манчев
Критик Моника Вакарелова
Художник Аглика Терзиева
Автор на костюмите Майтия Цибулка
Графично оформление Георги Шаров

С участието на Леонид Йовчев, Петър Генков, Галя Костадинова
Спектакълът е съвместна продукция на METHEOR и театрална работилница "Сфумато" и е осъществен с финансовата помощ на Министерство на културата в България и фондация „Етюд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай