Троян Гогов има публика дори и на снимки

Троян Гогов има публика дори и на снимки | StandartNews.com

"От нас двамата аз съм свободният - ти не си!", казва Троян Гогов в "Дамасцена" и обръща гръб на главния герой Течо и на "разумния" свят, за да се прибере успокоен в лудницата, превърнала се в негов дом. Тази знакова реплика от трейлъра разкрива основните теми и страсти във филма, чиято премиера се очаква в края на октомври. Всъщност страхотният актьор от пловдивския театър вае необикновен образ в сагата за българската мечта, оглеждаща динамиката в националната история в продължение на половин век.

"Аз съм Братовчедът - съвсем обикновен полицай, който в годините на промените се занимава с всичко, за да оцелее. Но е изтъкан от противоречия и катарзиси - във време, което преобръща изконните ценности, без да предложи други. Може би и заради това той се пробва и в "подземните" далавери, опитва се да бъде хитрец, въпреки че се проваля", разказва талантливият красавец. Когато отива на кастинг, режисьорът на лентата Тодор Анастасов го "прослушва" и за централния персонаж. После обаче решава, че би било добре голямото можене и дарбите на Троян да бъдат използвани чрез ловка кино хватка и предлага на сценаристката продуцент Мария Лалева да обедини два от персонажите - специално заради Гогов. И тя го прави с удоволствие, вкарвайки в сюжета допълнителни сцени. "Братовчедът преживява фатални за душата му сривове - защото той е не само свидетел на историческите процеси, но и участник в тях. Те отключват неговата обърканост, лишават го от отговори на съдбоносни въпроси", коментира Троян. Той е сърцераздирателно добър в нощта, в която започва Голямата екскурзия - изселването на българските мохамедани. Гогов е толкова убедителен в страданието на Братовчеда, който гони от родната земя съседите и приятелите с другата вяра, че при снимките на следващата му сцена се появяват зрители.
"Беше малко смущаващо - още повече че в началото почти никой не ме познаваше. А после -публика. На всичкото отгоре трябваше да се разплача пред 50 човека", разказва Троян. Още по-тежко става, когато Братовчедът разбира, че един от местните цигански барони е изнасилил дъщеря си. Той го сваля от коня и почти го умъртвява с юмруци и ритници. Именно тогава колегите му го вкарват в полицейския автомобил и го откарват в лудницата. Няма съмнение, че Троян чрез ролята си в "Дамасцена" влиза през парадния вход на голямото кино с кадри и думи, достойни за космополитни драми.
Неслучайно Гогов е сред най-играещите в Драмата на Пловдив - Ракитин в "Братя Карамазови", Ягос в "Мисия Отело", Димитър в "Морска сол", Иван Синебирски в "Албена", Олбънският Княз в "Крал Лир", влюбеният Чарлс в "Чиста къща", "Възвишение"... Сред големите му актьорски тръпки напоследък е менторът в "Анна в тропиците" по Нило Круз.
"Петър Карапетков, който живее и работи в братска Америка, направи прекрасен спектакъл - за кубинската емиграция в Щатите. Моят герой чете романи на работниците във фабрика за пури, защото те са неграмотни и той осъществява връзката им с културата. Нали разбирате защо има пури, които се казват "Монте Кристо"? Троян е Немият във "Великденско вино". "Всеки, който познава пиесите и философията на Константин Илиев, ще разбере защо съм щастлив да участвам в постановката", категоричен е Гогов. Той е от Козлодуй, но е убеден, че неговото място под слънцето е Пловдив. "Пловдивчаните до един ме броят за свой. Това е моят град - в него ми се случва всичко стойностно като личност и актьор", искрен е Троян, завършил Академията в класа на професор Надежда Сейкова. Очарователният мъж е толкова верен на изкуството, че преди време дори го споделя като преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай