Вежди занесе лалета на Стояна

Вежди занесе лалета на Стояна | StandartNews.com

Вежди Рашидов поднесе букет от прекрасни лалета и разцелува Стоянка Мутафова с пожелания за много здраве и кураж. Министърът на културата беше единственият, който шефовете на "Токуда" допуснаха вчера след обед при голямата звезда на родното кино и театър. Към 12 часа той връчи "Златен век" на прочути артисти от различни жанрове на церемония в Огледалната зала на Двореца и веднага се отправи към старата си приятелка. Вежди е зарадвал Стояна със специалното си внимание, а двамата са обсъдили подкрепата на арт министерството за нейната кандидатура за Книгата на Гинес като най-възрастната играеща актриса в света. Точно по този повод Мутафова го е подкачила в типичния си стил, че е време двамата да изиграят нещо заедно.

Както вече се знае, в понеделник към обед Стояна се е почувствала зле и се е изплашила, спомняйки си, че нейният трети и най-любим съпруг Нейчо Попов си отива от този свят тъкмо от инфаркт. Дъщеря й Мария Грубешлиева е реагирала светкавично, звънейки на "Бърза помощ". Лекарите в "Токуда" са установили, че Стояна има стеснен кръвоносен съд и са й поставили стенд за разширяване – чрез безкръвна операция в областта на сърцето. Мутафова е останала в реанимацията до вчера по обед, а след това са я настанили в самостоятелна стая. В началото Стояна е поискала телевизор, за да следи какво става с политическите въртележки, но после се е отказала. Плътно до нея е не само Муки, но и Ирен Кривошиева. Актрисата, която дълго време живя в Щатите, а от няколко години по-често е в България, стана любима партньорка на Стояна в култовия спектакъл "Госпожа Стихийно бедствие". Ирен влезе в представлението буквално дни преди есенния гастрол на Стояна в Америка и Канада, след като Адриана Андреева се отказа от участие в него. Оттогава Кривошиева е в много близки отношения със сценичната си майка. Неотдавна постановката гостува и в Културния ни инситут в Лондон. В понеделник трябваше да я играят в Пловдив, но участието падна заради неразположението на Стояна. В неделя Мутафова, Кривошиева и Николай Атанасов-Шуши би следвало да излязат в "Сълза и смях". До ранната вечер във вторник Стояна не е пожелала да отменят спектакъла, но последната дума все пак ще е на лекарите.

"Стояна се държи мъжки. Вече е съвсем във форма. По-добре е дори от мен – аз съм изморена и изнурена от самото преживяване. Доста се стреснах. Обичам я тази жена открай време, а сега – още повече. Не мога да кажа защо. Самата Стояна най-накрая като че ли поусети, че трябва да обръща малко повече внимание на здравето си. Беше неразумно нехайна към себе си. Не че някой обича да ходи по лекари, ама тя съвсем си ги спестява. Май си взе поука. Но, разбира се, се шегува с цялата ситуация. Запита ме: "Какво става с новините? Какво казват по телевизията?". "Няма други новини – всички паднаха заради теб. Сега ти си новината!", разказа Ирен пред "Стандарт"
В момента, в който се разчу, че Мутафова е претърпяла инвазивна процедура, десетки колеги и приятели са звъняли на Муки по телефона и на самата Стояна, след като тя е включила телефона си. Сред първи са били хората от Сатирата и "Столичани в повече" – Любо Нейков, Албена Павлова, Силвия Лулчева...

 

Мутафова: Всичко ми мина като на филм пред очите

"Когато ми стана лошо, много се изплаших. Беше на обяд, тъкмо се приготвях да заминаваме за Пловдив. Веднага си помислих, че ми се случва това, от което си отиде Нейчо. На мига си спомних всички подробности около последните седмици от живота му. Онези дни преминаха като на филм пред очите ми. Седнах и не посмях да се изправя. Звъннах на Муки, която за щастие беше излязла някъде за малко. Тя се прибра буквално след минути и извика "Бърза помощ" - оттам нататък докторите ме поеха. Но нали знаете колко мразя да ходя по лекари и да се оплаквам. И когато ми казаха, че трябва да ми сложат тази чудесия, подскочих като ужилена – колкото и да бях изтощена от напрежението. Абе, направо им казах, че ставам и си тръгвам – в неделя трябва да играя", сподели Стоянка Мутафова. Дъщеря й Мария Грубешлиева каза, че примата на сатирата и драмата вероятно ще бъде изписана утре. "Сърцето ми е свито, изживях огромно притеснение. Но се надявам, че всичко ще се подреди добре. Стояна е боец. Веднага след рутинната операция се почувства в кожата си. Състоянието й няма нищо общо с онази диагноза, която дори не искам да я споменавам. Моля те, не я пиши във вестника – не желая да витае около нас. Докторите и сестрите гледат майка ми прекрасно. Всички много я обичат, всичко ще се оправи. Ирен Кривошиева беше през цялото време до нас, за което съм й благодарна. Но съм помолила докторите да не пускат никой друг при Стояна", коментира Муки. Актрисата, която през последните години се отдаде на журналистика и на писане на книги за своята легендарна майка, напоследък не се отделя от Мутафова по време на турнетата й по света и у нас. Двете винаги са били фанатично привързани една към друга, но сега са наистина неразделни. Муки, която носи името на баба си по бащина линия, известната поетеса Мария Грубешлиева, все още не може да каже дали Стояна ще я послуша и ще се кротне поне за кратко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай