Ангел Гешев разкри мистерията на знака

Ангел Гешев разкри  мистерията на знака | StandartNews.com

В дните от 2 до 26 май гостите и жителите на столицата имаха възможност да разгледат изложбата на Ангел Гешев - "Мистерията на знака", с куратор проф. Аксиния Джурова. Експозицията бе подредена в галерията "Контраст". "Изложбата ни връща към изконната свещеност на буквите като знак, на пластичната реабилитация на знаковостта срещу еднолинейния прочит на буквите и думите. Възприемайки буквите като основен градивен елемент на Битието, т.е. като инструмент на Сътворението, художникът натрупва като в палимпсестите различни слоеве от азбучните системи на народите, вкарвайки ги в основния прочит на човешката писменост, запечатала паметта на света", посочва Аксиния Джурова.
Пред "Стандарт" Ангел Гешев разказа, че

още от началото на 90-те години се занимава със символиката на глаголичния знак

"От около 30 години сме приятели с Аксиния Джурова и това е първата моя изложба, на която тя е куратор. Бях поласкан от думите й за мен на откриването. Това е един прекрасен проект", коментира той. По думите му в самата изложба "Мистерията на знака" се показват руни, китайски йероглифи, глаголични знаци. Използваната хартия също е доста интересни - голяма част е от Непал, някои от хартиите са лично производство на автора, други са от японска коприна. Прави впечатление, че форматите на някои от картините са доста големи. "Толкова цялостно не съм показвал изложби досега, може би около 70 творби влязоха в самата експозиция", каза Ангел Гешев. Все пак художникът не е превиждал темата за силата на знака да е провокация към младото поколение, израснало с интернет и свикнало да използа латиница за писане на съобщения. "По-скоро няма такава провокация. По-късно се направиха паралели с това. Но когато аз започнах да се занимавам със самия знак, тогава още интернет не беше толкова навлязъл, така че е трудно да се говори за такава провокация", коментира творецът.
В резюмето си за изложбата Аксиния Джурова посочва още, че Ангел Гешев посвещава част от творбите си на глаголицата – голямото изкушение за всеки художник. "Чрез нея той влиза в корените на древността, а чрез избора на седемте глаголически букви (на кирилица – А, Л, М, П, Д, В, Т), отправя своето днешно послание: „Помнете, хора, мислете за мир и добро. Проумявайки (това), ще победим." Така той ни предлага в месеца на светите братя, славянските първоучители Кирил и Методий

да се замислим за силата на Словото и неговото предназначение

– докосване до паметта и мъдростта на предците", пише Джурова. Художникът каза пред "Стандарт", че не може да определи дали има някое произведение от изложбата, което да му е любимо и да харесва повече от другите. "Всяко едно произведение е като дете - не мога да кажа кое е по-доброто, кое по-лошото. В даден момент едно ти е по-хубаво, после създаваш друго, което повече ти харесва. Винаги има някаква приемственост, не мога да определя любимо", коментира той.
Ангел Гешев е живял 22 години в Китай, а преди да замине за там е прекарал известно време в Русия, където е учил и преподавал.

Престоят в Китай е оказал значение за развитието му

"Повлиян съм в някаква степен от китайското изкуство, но се радвам, че не е много голямо влиянието и все пак си останах български автор", обяснява той. По думите му в Китай имат много силно изкуство и той е радостен, че е минал през тази школа. Но за него е важно, че е успял да съхрани българското у себе си. В работата си използва много неща, които е видял и научил по време на живота си в Китай, но по-скоро ги приобщава към своите идеи за изкуството, към глаголичните знаци и прави различни паралели. В отношението към изкуството обаче има огромна разлика между Китай и България, отбеляза художникът. "Като всяко едно нещо в Азия, и особено в Китай, това е един голям бизнес, много развит. Правят се много и интернет, и традиционни аукциони. Да не говорим, че

китайските аукционни къщи са на първо място в целия свят

изпреварвайки дори Christie's и Sotheby's по продажби, а те правят аукциони само в Китай. А Christie's и Sotheby's са по целия свят", подчерта Ангел Гешев. Трябва да се има предвид, че китайците отскоро се занимават с аукционни къщи за изобразително изкуство, от около 10-17 години.
Художникът се връща да живее в България преди около 2 години. В Пловдив той създава галерията "Arsenal of art", намираща се в "Капана". Освен, че се показват много изложби, в нея често се организират джаз вечери и литературни четения, представят се книги, галерията всъщност е един център за изкуство. Има много посетители и те показват огромен интерес, каза Ангел Гешев. Идват и много млади хора, а освен това много често изложбите са на млади творци. "За мен те са доста интересни, старая се да има много такива изложби, а не само на имена, които са познати", посочи художникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай