Елитна компания на "Албена 2017"

Елитна компания на "Албена 2017" | StandartNews.com

Националните културни празници „Албена" се превърнаха в значимо и очаквано с нетърпение събитие в духовния и художествения живот на Североизточна България. Тази година 16-то издание на арт маратона, организиран от издателство „Захарий Стоянов", Албена АД и общините в Североизточна България, стартира в галерията на Каварна. Още при откриването за пореден път коментарите бяха категорични - обществото ни има отчаяна нужда от нови будители: писатели, учени, художници, музиканти, актьорите - като всички ярки личности, които участват в празниците.

В Каварна гостуваха академик Георги Марков, литературният критик и историк Панко Анчев, поетите Боян Ангелов, Иван Гранитски и Цанко Цанев, белетристите Симеон Янев и Любомир Котев, историкът Стоян Райчевски. В понеделник във Варненската библиотека „Пенчо Славейков" ще се проведе литературно четене, а на следващия ден будителите ще гостуват в Кардам и в Генерал Тошево. Три срещи ще имат те на 20 септември – в Каспичан, в Смядово и в Шумен - в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров". Празниците ще завършат в Разград с литературно четене в регионалната библиотека „Професор Боян Пенев".

Както всяка година, така и сега издателство „Захарий Стоянов" тръгва с новини за любителите на книгата. Академик Георги Марков ще представи „Българското крушение. 1913 г." - най-сериозното историческо изследване на Междусъюзническата война, както и другата си книга, „Любомъдрие", която разкрива философията на историята. Панко Анчев продължава със серията „Българският ум", като този път книгата му е посветена на „непрочетения Г. С. Раковски". Авторът осмисля творчеството на Ф. М. Достоевски в друго сериозно изследване - „В зоната на здрача".

Нова книга от поредицата „Бежанци" ще покаже издателството на празниците - тя е на Стоян Райчевски и е озаглавена „Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи. 1913-1944 г. Той е автор и на друга прелюбопитна книга, „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия", която ни връща към корените. Новите поетични книги на Боян Ангелов, който ще участва в празника и с авторитета си на председател на Съюза на българските писатели, са „Поледица" и „В сянката на хоругвите". Цанко Цанев ще привлече с новите си творби „Отключени спомени и „Време за обичане". Любомир Котев с книгата си с фрагменти „Multa paucis" събра овациите на ценителите, търсещи умното четиво, и сигурно ще предизвика интерес и с дебюта си в Североизтока. Белетристът Симеон Янев посвещава книгата си „1876" на Априлското въстание. Тази вълнуваща проза осмисля понятията като робство и свобода. Иван Гранитски се проявява и с другите си лица, освен с поезията („Гласът на тишината"). „Образ и метафора" е необикновена книга, защото събира поети и художници, а „Знаци на прехода" предава част от яркото му публицистично творчество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай