Изложбите - най-скъпи в Лондон

В Москва има безплатни недели, в София входът често е символичен

Изложбите - най-скъпи в Лондон | StandartNews.com

Най-скъпо излиза да посетите популярни експозиции в Лондон, твърдят експерти, които са изчислили къде по света е по-изгодно да се наслаждавате на изкуството. Критици и журналисти постоянно и активно призовават да влезем на най-забележителните изложби. Английските вестници, например, пишат, че е задължително да видите ретроспекцията на Дейвид Хокни в Tate Britain. Но много от тях забравям, че посещението на музея за "обикновения" човек е много различно от това на критика и журналиста, които влизат без шум, суматоха, опашки и входни такси.

Билетите за възрастен без отстъпка през уикенда за десетте най-популярни изложби в Лондон миналата година са стрували 166,50 паунда - от най-евтините талони за Хокусай в Британския музей по 12 паунда до най-скъпите от по 24 паунда за експозицията, посветена на "Пинк флойд" в музея "Виктория и Албърт". Интересно е, че през последната седмица, в която може да се видят артефактите,

билетът е скочил на 30 паунда

Статистиката отвъд океана и по-точно тази в Ню Йорк за 2017-а разкрива, че разходите за посещение на десетте най-популярни изложби там са почти същите като в Лондон - 168 паунда или 234 долара. В същото време в повечето музеи на града - за разлика от Лондон - входният билет ви дава право да посещавате всички постоянни и временни експозиции. Крайната цена на билет за всяка от десетте изложби е 25 долара - изключение е музеят Метрополитън, който до 1 март тази година работеше по системата "Платете, колкото искате". Оказа се, че средната сума, която оставят гостите е 9 долара. Сега посетителите от други градове плащат 25 долара за влизане, а старата система работи само за местните. Горната статистика включва посещение на всяка изложба от топ 10 по отделно, но датите на някои от тях се засичат и те могат да се видят при едно посещение в музея.

Париж изглежда много гостоприемен в сравнение с Лондон и Ню Йорк. Тук арт любителите плащат една трета по-малко от миналата година - само 126 евро. В парижките музеи функционира система, подобна на американската - купувате един билет, който ви дава право да посещавате музея и временни изложби. Въпреки това, тези изчисления не включват разходите за пътуване на семейството, и, разбира се, задължителната чаша кафе с кроасан -

за да се възстановите от преживения културен екстаз

Във всички музеи се продават билети с отстъпка (за студенти, пенсионери и т.н.), както и почти всеки един от тях имат програми за членство, които обаче са печеливши само с многократни посещения.

В Москва посетителите плащат два или три пъти по-малко на фона на трите мегаполиса на запад - само 4500 рубли: 72, 16 долара или 58, 55 евро. Отново с един билет може да се разгледа, например, част от постоянната експозиция на музея "Пушкин", Катедралния площад и временна експозиция. С един билет в Art Museum Мултимедия можете да видите всички отворени изложби, както и в частния "Гараж" на Даря Жукова - въпреки че там показаното на първия етаж винаги е безплатно. В държавните музеи всяка трета неделя на месеца е безплатна. Изложбите в Манеж са напълно без пари - винаги и за всички.

В София - макар и да няма официална статистика, е ясно, че цените на билетите за музеите са далеч по-ниски, а повечето зали работят без или със символичен вход. Можете да разгледате представителната експозиция в „Квадрат 500" за 10 лева без отстъпка. Срещу 6 лева влизат във филиалите - „Двореца", Музея на социалистическото изкуство, Софийския арсенал – музей за съвременно изкуство, Музея за християнско изкуство - Крипта на храм-паметник "Свети Александър Невски". Всеки четвъртък цената на билетите е 2 лева. Посещенията в къщите-музеи "Никола Танев", "Вера Недкова" и "Иван Лазаров" са само по предварителна заявка, но с цена от 3 лева. В НИМ цената също е 10 лева, но музеят предлага комбинирани билети с Боянската църква (12 лева) и Земенския манастир (14 лева.), като посещението може да се извърши в рамките на месец. Годишните музейни карти са с 8 посещения за 20 лева или 4 за 10 лева, пише Artprice.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай