Концерт на "Бис Квит" откри Дните на руската култура

Концерт на "Бис Квит" откри Дните на руската култура | StandartNews.com

Дните на руската духовна култура в България започнаха впечатляващо в Софийската опера и балет в петък вечерта с празничен концерт на прочутия руски Вокално-инструменталният ансамбъл "Бис Квит". Този необикновен ансамбъл е носител на новите тенденции в руската култура.

С пресконференция преди концерта Евгений Акимов, художествен ръководител на ансамбъл, и Андрей Антипов, представител на посолството на Русия, откриха мащабния културно-просветен проект, иницииран от руското министерство на културата, който се провежда по цял свят от 2010 г. От юни до септември ще бъдем свидетели на над 15 събития, посветени на руското духовно наследство и сътрудничество между Русия и България в културата.

"За нас е огромна чест да представим руското изкуство тук в България. Надяваме се братските отношения между двете страни да продължават да се развиват и занапред", сподели Евгений Антипов.

Ансамбълът "Бис квит" е оригинален синтез на звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и ударни инструменти. Ансамбълът е изнесъл над 2500 концерта в над 60 държави и в 40 градове на Русия. Носител е на почетното звание "Посланик на руската култура", което се връчва от правителството на Санкт Петербург. Необикновеният оркестър заедно със изтъкнати солисти от Държавния академичен Мариински театър в Санкт Петербург, представи арии от опери на Бородин, Глинкa, Пучини, Бизе и други световно известни оперни композитори.

Пяха изтъкнатите руски изпълнители Калина Чепурнова, Евгени Акимов, Екатерина Сергеева, Оксана Шилова и Павел Шмулевич. Прозвучаха и оригинални аранжименти на руски песни. Прекрасното музикално шоу завърши с популярните българска народна песен "Катерино моме" и руската "Калинка".

След всяко от изпълненията на ансамбъла публиката реагираше с продължително аплодисменти и възгласи "Браво!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай