Народният театър обедини национални трупи на Балканите

Народният театър обедини национални трупи на Балканите | StandartNews.com

Народният театър „Иван Вазов" и пет държавни трупи от полуострова вчера положиха основите на Асоциация на балканските национални театри /АБНТ/. Директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и представители на театрите от Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния подписаха Меморандум. Неговата цел е да обедини усилията и добрите практики.

Съгласие да се присъединят към асоциацията са дали Турция, Сърбия и Гърция, чиито театрали ще подпишат документа идните седмици, тъй като са били възпрепятствани да присъстват на основаването на организацията в София. На церемонията вчера бяха Мариус Донкин, Йерней Пристов – международният мениджър в Националния театър на Словения, директорите от Косово, Албания и Македония Агим Сопи и Агон Мифтари, Хервин Чули, Нина Николич, както и Адриана Попеску – международният мениджър на „Йон Караджиале" в Букурещ.

Една от главните цели на Асоциацията ще бъде организирането на всеки две години на Форум на балканските национални театри, чието домакинство ще се осъществява на ротационен принцип. Първият домакин през 2020-а е Народният театър - като инициатор на идеята. Тогава се навършват и 170 години от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. Идеята за този форум бе лансирана от Мариус Донкин още в първите дни на мандата му, а година и половина по-късно вече е факт.

„Тази асоциация е най-прекият и ефикасен път за комуникация, за творчески живот, за сътрудничество. И това е един от начините, по които нашите народи ще заживеят по-добре. Дано това, което създаваме сега, има дълъг живот и смисъл за всички. Вярвам, че ще се справим достойно с каузата да развиваме активна духовна и културна дейност. Във времето между всеки театрален форум ще организираме работни срещи за драматурзи, сценографи, ще разменяме автори, заглавия, спектакли и дори актьори", каза Мариус Донкин.

"Щастливи сме да бъдем тук, защото вярваме, че това е нещо много важно за всички нас. Имаме сходни проблеми - разликите са много малки. А това, което споделяме заедно, е много голямо. Имахме нужда от подобна инициатива, която да ни обедини", коментира Агон Мифтари.

„Директорът на Националния театър в Букурещ Йон Карамитру активно подкрепя идеята, че в тази зона на Балканите съществува много силна креативност, че имаме какво да покажем на западния театър. И че е твърде важно да се обединим, за да имаме сили да преминем границата между Запада и Балканите. Както стана ясно, имаме много общи теми и проблеми, но не и решения, които вече се надяваме да намерим заедно. Това е единствената зона в Европа, където все още съществуват национални театри – много силен аргумент да се обединим и гласът ни да бъде чут. Надявам се всичко това да не бъде прекратено с края на мандатите на съответните директори, а да продължи като обща кауза", сподели Адриана Попеску. „Всички ние делим малко, но наситено с история и култура пространство. Доказали сме, че работим като професионалисти и имаме огромна публика – всичко това ни дава вяра, че тази инициатива има огромен потенциал. Ще се радваме да видим тук и националните театри на Хърватска, Черна гора и Босна и Херцеговина – в крайна сметка, Балканите са нашият малък свят", беше искрена Нина Николич. Хервин Чули предложи всеки от театрите да подпомага финансирането на форумите с годишна вноска от 5000 евро.

„Съюзът, който създадохме днес, е не само политически, той е най-вече културен. И това означава, че заедно ние сме по-силни. Че ще бъдем още повече приятели и няма да бъдем врагове. И чрез културата ще постигнем мир и сътрудничество. Делим обща история, която трябва да ни даде вяра да продължим напред",
беше категоричен Хервин Чули.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай