От лазарка в Дивотино до световните сцени

От лазарка в Дивотино до световните сцени | StandartNews.com

Сорина Богомилова от много години е солистка на Националният ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев". Тя е родена в пернишкото село Дивотино и държи да я представят като граовска певица. В личния си репертоар има много стари песни, научени от дивотинските баби. С тях тя е е получавала бурните аплодисменти на публиката по цял свят. Пътят към световните сцени е започнал от лазаруването в Дивотино.

Лазарица в народния календар е голям празник. В днешното си духовно невежество сякаш не сме много наясно кое е евангелското събитие от земния път на Спасителя Христос, което се почита на този ден. А това е най-голямото чудо, извършено от Спасителя. Светото писание разказва как Неговият приятел Лазар бил болен и при Иисус дошли сестрите Мария и Марта, за да Му кажат, че този, когото обича е болен. Като чува това, Иисус отговаря, че тая болест не е за умиране, а за слава Божия и да се прослави чрез нея Син Божий. Така се стига до най-голямото чудо на Спасителя - Възкресението на починалия преди четири дни Лазар. Като отишъл до гробницата му в една пещера, Иисус извикал: Лазаре, излез вън! Лазар станал, така, както бил положен в гроба, но Иисус поръчал да му махнат погребалните повивки и да го оставят да ходи. "Тогава мнозина от иудеите, които бяха дошли при Мария и видяха, що стори Иисус, повярваха в Него" (Иоан 11:45), ни учи светото Евангелие. За да стане ясно колко голям е този празник, е редно да се отбележи, че това е

единствената събота в годината

когато празничното богослужение в храма не е в неделя и се отличава с необикновена проникновеност и значимост.

Специален е този празник и в народния календар - особено пъстър, весел и цветен. В Пернишкия край най-големият празник за ергените са маскарадните игри на Васильовден. Лазарица пък е най-големият момински празник, не само в Граово, както се нарича тази част от Шоплука, където са Перник и Брезник. На този ден групи малки момчета и моми - лазарки, обхождат къщите и поздравяват стопаните като пеят песни за всеки член от семейството.

В лазаруването са важни момичетата, но ги съпровождат и момчета. Те носят кошницата с яйцата, дарени от стопаните на къщата, които лазарките са благословили с песните си. А благословът пак е за плодородие по полето, но и за лично щастие на хората от дома. Тези песни- благопожелания са за момче, за момиче, за децата, за стопанката. Има и песни, които се пеят по пътя, докато лазарките обикалят. Всичките тези песни се пеели само на Лазарица и по никакъв повод в друг ден от годината, спомня си сега именитата певица Сорина Богомилова, която има в репертоара си

лазарски песни, научени от бабите

Като била малка от читалището ги организирали да лазаруват, но нейният татко не бил много съгласен Сорина да обикаля с тях. Тогава тя била само танцьорка в състава на читалището и още не се изявявала като певица, макар да пеела в училищния хор. Учителката й по музика усетила таланта й да пее и препоръчала фолклорният ансамбъл на тогавашния "Дом на миньора" в Перник с ръководител Боян Нанков, когото и досега Сорина определя като свой най-добър учител. При него певицата се усъвършенствала, докато завърши средното училище и още преди да навърши 18 години вече станала солистка, първо и за кратко в ансамбъла на армията, а след това, от 1985 г. до сега - в Държавния ансамбъл "Филип Кутев".

С ансамбъла граовската певица е участвала в концерти из цяла България и на много места по света. С квартета "Деница" и създаденото от нея трио "Вечерница", като солист с други формации Сорина е представяла любимите си граовски песни в Япония, Индия, САЩ, Израел, където й предстои в скоро време концерт, на много други места по света. Навсякъде публиката ни става на крака, аплодира ни бурно и много хора се просълзяват на песните ни, разказва Сорина и допълва с малко тъга, че у нас автентичните граовски песни са сравнително малко познати.

Разбира се, тя има направени много записи за националното радио. От скоро с финансовата помощ на бизнесмена Марио Агонцев от Перник тя заснема и клипове с най-популярните си дивотниски песни. Нейните песни се изучават в много от българските музикални училища. Пеят ги млади певици и тя с готовност им помага. Самата тя е самородна и до голяма степен

самоука певица

но всеки път с благодарност споменава имената на изпълнители, от които се е учила. За нея чистотата на местния фолклор и запазването на специфичните орнаменти в граовската песен с характерното й т. нар. тресене е много важно.

Сега много я радва това, че внукът й Бехи, който е само на три и половина години и живее с родителите си в Холандия, сам пуска нейните песни и вече припява с видеото на баба си. Любимото му парче е шеговитата песен "Събра се родата да жени момата". Мъникът живее в четириезична среда и се справя с майчините езици на мама и тате, но и с английски и холандски. Но песните на баба Сори пее на дивотински.

Бехи, дъщерята Снежанка и нейният съпруг Сеид, както и родителите й, които си живеят в Дивотино, са най-важното нещо за Сорина, но тя е откровена, че все пак нейният живот си е народната песен. В дългогодишната си кариера тя е участвала и в много и различни проекти. Работи с едни от най-известните поп изпълнители на България - Нели Рангелова, Диана Дафова, Графа и др. Нейният глас може да се чуе и в музикалното оформление на много филми и това се дължи на творческото й сътрудничество с композитора и музикант Николай Иванов - Ом. Работила е с

френски и японски композитори

и е много забавно да се чуе как звучи граовската певица, изпълнявайки песен на японски език.
Сега има нови проекти, свързани с Израел, където я канат за концерти и майсторски класове. Предстоят записи с едни от най-добрите македонски изпълнители по тяхна покана. Чака да се оправи времето, за да продължи да снима клипове с дивотински песни и се радва, че идеята й всяка година да се прави събор на граовския фолклор е на път да се сбъдне.

А в родното й село Дивотино всяка година лазарки обхождат къщите. Момичетата пеят изпълняваната по света от Сорина старинна песен: Ой, Лазаре, Лазаре, тука ни са казали, че има мома и момче. Я момата годете, а момчето женете... Украсената с цветя кошница се носи от две момчета. В нея стопанката слага яйцата и другите дарове. Лазарките се хващат под ръка и отново запявят „Ой Лазаре..." Кой знае, може пък между тези лазарки да е и някоя бъдеща именита изпълнителка като Сорина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай