Раздадоха "Златен век" на изявени творци

Раздадоха "Златен век" на изявени творци | StandartNews.com

Културата в тази страна е движеща сила, развива се и продължава да ражда велики умове и таланти. Това заяви министърът на културата Боил Банов в словото си по време на церемонията по връчването на почетни знаци "Златен век" на изявени български творци.

Поводът за събитието е наближаващият празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, а сред наградените бяха творци с високи достижения в областта на българската култура.

"В навечерието сме на най-българския и най-големия празник. Министерство на културата отново ще връчи "Златен век" на много наши бележити хора на културата, на изкуствата. Отново ще покажем, че сме тук, че ни има", заяви пред присъстващите министър Банов.

Церемонията по награждаването започна с минута мълчание в памет на голямата оперна певица Христина Ангелакова.

Почетен знак "Златен век" – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност Министерство на културата присъди на режисьора Асен Шопов; маестро акад. Валентин Бобевски – диригент, Петър Андасаров – поет и публицист; проф. Светлозар Донев – режисьор и доц. Калина Богоева – балерина.

С почетен знак "Златен век" – звезда и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бяха наградени доц. Красимир Петров – хореограф; Венец Димитров – оператор; проф. Ангел Станков – музикант; Силвия Томова – балерина; Елена Огнянова – писател и фолклорист; Донка Акьова – сценарст и журналист; Таня Марева – директор на РИМ Смолян; Слава Рачева – актриса; проф. Златина Делирадева – хоров диригент и музикален педагог; проф. Адриана Благоева – ръководител на Хор софийските момчета.

Със "Златен век", както и със специална грамота за популяризирането на културата бяха отличени още редица творци в различни области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай