Таня Джокич показва картини в София

Таня Джокич показва картини в София | StandartNews.com

Известната сръбска художничка Таня Джокич показва свои платна и миниатюри, наричани от нея "Изложба в куфар", в столичната галерия "Гешов" на "Сердика". Идеята тези арт бижута да бъдат представени у нас се зародила на международен пленер и симпозиум, където Таня се запознала с български художници. Тя приела поканата на колегите, наредила картините в куфар и се качила на автобуса. Очарователната дама има самостоятелни изложби и участия в общи експозиции в Белград, Париж, Кеймбридж, Джакарта, Бали, Япония. Таня има дипломи от Белград и родната си Прищина, но преди това е учила в художествени школи в САЩ.

"За първи път показвам малки картини. Предишните ми произведения бяха с размери от 1,5 до 2 метра", споделя Джокич за ярките платна. Много от тях са свързани с морето. "Рисувам чувства, страсти. Всичко при мен е много естествено - като дъжда в природата". Голите жени в творбите й изразяват невинност, чистота, елегантност, релаксация, а не натрапчива еротика. "Вдъхновена съм от хармонията. Стремя се да я постигам чрез силен контраст на цветовете", категорична е тя.

"Работите на Таня Джокич показват ободряваща постмодернистка еклектика. Приятно сме изненадани от витражния начин, по който художничката комбинира цветовете и формите и „цитира" архетипи в своите композиции. След това идва мисълта за силата на въображението, която дава визия на скритите импулси на сътворяващите субстанции в човека и света въобще", коментира галеристката Валентина Маринова. Според нея Таня Джокич създава нов свят - чудат, приказен, многоцветен, дързък. Овладян от духа на Изтока, той се среща с балканския дионисиев темперамент на Таня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай