Театър "Кредо" празнува Андерсен

Театър "Кредо" празнува Андерсен | StandartNews.com

Премиерата е преди 10 години

Нина Димитрова и Димитър Несторов играят утре вечер в юбилейното представление на "Каквото направи дядо..." в Театър 199

Хитовият спектакъл на "Кредо" "Каквото направи дядо, все е хубаво" празнува 10 години от премиерата си. Юбилейното представление по едноименната история на Андерсен е утре вечер в Театър 199 "Валентин Стойчев", копродуцент на постановката. Нина Димитрова и Димитър Несторов отново правят прекрасен дует, за да докажат, че светът има нужда от любов и красота. Те разбиха клишето, че Андерсен е автор, който пише само за деца, и създадоха уникално изживяване за "възрастни", което забавно дискутира кода на щастието. "Каквото направи дядо..." продължи триумфа на легендарния "Шинел" по Гогол".

Спектакълът е проект, създаден по покана и с подкрепата на датската фондация "Х. К. Андерсен 2005", за да представи България на световното честване на 200-годишнината от рождението на великия писател. Именно в страната на автора преди 10 години бе международната премиера. Българската е на 11 ноември 2005-а в "199", където се играе и до днес. Аплодират го на 40 международни фестивала, отличен е със 7 награди за номер едно. Именно този спектакъл отведе Театър "Кредо" към Далечния изток - Япония, Корея и Тайван. А неотдавна и към Китай, но вече в нов състав. През 2013-а Нина замени своя дългогодишен партньор Васил Василев-Зуека с талантливия младок Димитър Несторов. Тандемът продължи да жъне успехи и получи овациите на зрителите не само в Китай, но и в Русия и Япония. Димитър само за година се подготви и игра на три чужди езика - руски, английски и японски. "Димитър Несторов е актьор с удивителен талант. Неговото истинно и чистосърдечно присъствие на сцената е пленително. Да си партнирам с него е върховно творческо удоволствие. Артистичното присъствие на Митко направи Андерсеновата история още по-затрогваща и по-истинска, а спектакълът стана още по-вълнуващ и по-заразително жизнерадостен", споделя Нина. Специален гост на юбилейното представление довечера ще бъде Негово превъзходителство Кристиан Кьонигсфелдт, посланик на Кралство Дания в България. Сред публиката ще бъдат дипломати, приятели на Дания и почитатели на великия разказвач. "Каквото направи дядо..." почита и 210-годишнината от рождението на Х. К. Андерсен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай