Теодор Ушев: Да преживеем катарзис сред фалша

Теодор Ушев: Да преживеем катарзис сред фалша | StandartNews.com

Теодор Ушев изкушава със страхотни емоции търсачите на силни арт и не само усещания. Прочутият художник и режисьор, който миналата година получи номинация за "Оскар" за анимацията си "Сляпата Вайша", предизвиква зрителите да "да дорисуват" неговата инсталация "Като в тъмно огледало"/In the mirror, dimly/. Това може да се случи в Софийската градска художествена галерия до 11 март, но внимание: всеки ден ще има промени и уловки. Авторът сподели пред медиите, че ще следи реакциите през социалните мрежи, тъй като отново трябва да се прелети над океана на път към Канада. Ушев за първи път показва у нас творби, различни от киното - рисунки върху спасителни термични одеала, видеоарт и въпросната инсталация с миксирана реалност.

"Исках всичко да приключи за няколко дни. Стремя се нещата, които създавам, да продължават само миг - но в точно определения момент, на който са адекватни, за да предизвикват вълнения. А не да се съхраняват в музеите", беше категоричен Ушев. И добави, че за него е по-важно да е добър човек, а не знаменитост. Художникът е заимствал конструкцията на храмовете - с три основни пространства: притвор, наос и олтар. Идеята е инсталацията да бъде място, където всеки остава сам със себе си, с греховете си, с надеждите си, с внушенията си - като в църква. Всеки да види история, която ще го накара да се замисли за лицемерието около нас.

"Може би работата е донякъде плакатна. Но в моменти на криза хората на изкуството трябва да казват ясно нещата", убеден е Ушев. Неговите послания са закодирани в текстове, в метафори... 10 000 фигурки са обединени в безкраен анимационен филм, който се прожектира през цялото време. А в изповедалнята зрителят влиза със специална каска, която го "гмурва" в миксирана реалност - дигитални 3D картини и образи са смесени със заобикалящата среда.

"Това е съвсем нов софтуер, дори го няма още на пазара", поясни авторът. "Целта на тази инсталация е да предизвика катарзис - да се замислим какво ни липсва на нас, българите, тук и сега, за да имаме вяра и да намерим начин да изплуваме. Търсенето на истината и на смисъла също е работа. Навсякъде
цари фалш. Надеждата ми е в личностите с позиции", сподели Ушев. "Няма една истина", "Всичко, от което се нуждаете, е място, откъдето духът ви да полети", "Да обичаме, да не сме агресивни - колкото и да е тъмно, винаги има надежда за светлина", пише по арт обектите на Тео. С перифрази и препратки към части от свещените текстове "Еклесиаст" и "Коринтяни",

"Като в тъмно огледало" анализира смисъла и безсмислието на живота отвъд привидното. Но за да прочете мъдрите думи, зрителят трябва да ги открие с фенерче с ултравиолетова светлина.

Използвани са гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова. Куратор на изложбата е Аделина Филева, продуцент - Десислава Бинева. Инсталацията ще бъде представена в Канада през 2019 г. и във Франция през 2020 г. - с различно съдържание, съответстващо на времето и мястото.

Досега той е правил подобни акции в Барбикан в Лондон, Музея на цивилизациите в Квебек, Утрехт, Любляна, Токио, Сан Франциско, Анеси.

Теодор Ушев продължава работата за следващия си пълнометражен анимационен филм "Физика на тъгата" - по едноименния роман на Георги Господинов, с когото направиха "Сляпата Вайша". С Владислав Тодоров и Емил Христов ще снимат "Пумпал", но когато и ако намерят достатъчно пари. На София филм фест ще видим негова лента в омнибуса "8'19" по разкази на Георги Господинов. Тео е избрал "Кристин, която маха от влака".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай