Ваня Петкова рисува икони върху щраусови яйца

Ваня Петкова рисува икони върху щраусови яйца | StandartNews.com

Ваня Петкова е познато име за ценителите на изящното изкуство в Кърджали. Има няколко самостоятелни изложби, участва във всички общи експозиции на Дружеството на художниците.

Икони на дърво рисува отдавна. Преди повече от 10 години представя в Пловдив изложба картинни графики „Житието на Исус", която се посреща много добре от специалистите. Този успех я провокира да продължи. По време на едно посещение в Гърция попада в манастир, където наблюдава работата на майстори иконописци. „Това я впечатли силно и още повече я поддтикна да се занимава с иконописване", разказва нейна близка. Ваня по -трудно говори заради заболяване в детството. Има проблем със слуха, в момента е със слухов апарат. Тя е много позитивен човек, споделя, че рисуването и носи истинска радост и е щастлива, когато дарява красота на другите.
-----

Рисуването на икони върху яйцата на камилската птица става съвсем случайно. Познат на семейството моли Ваня да му направи икона на Св. Богородица. Началото е трудно, защото повърхността е много по-различна от дървото.
Снабдяването с щраусови яйца също се оказва проблем в началото, но вече са установени контакти с фирми, които отглеждат щрауси, те й доставят яйцата изчистени. Но въпреки това, всяко яйце се подлага на допълнителна обработка, за да няма дъх. Повърхността на яйцето се почиства и подготвя за нанасяне на боите, използва се темпер и накрая се нанася лаковото покритие. Така цялостното изработването на една икона на щраусово яйце отнема от 4-5 дни до една седмица.

„Рисуването за Ваня е удоволствие, прави иконите с изключително търпение и любов. Радостта на хората я прави щастлива", разказва сестра й Стаси и припомня един особен случай. Преди време 9- годишно момче видяло изображение на Архангел Михаил и настояло да му бъде направена икона на светеца. Като че ли

иконата „проговаря " чрез детето и художничката я рисува с голямо желание.

Ваня Петкова има вече близо 200 икони, притежание на хора от цялата страна. Рисува ги по канон. Работата е много фина, изисква много търпение, защото трябва да изработи всеки детайл.

Върху яйцата на камилската птица Ваня Петкова най-често изобразява Божията майка, Исус Христос, Архангел Михаил, Св.Димитър, св.Георги и св. Мина. Много са поръчките и за св. Петка, а по повод деня на лекаря има заявки за изработване на икона на св. Иван Рилски.

Преди Възкресение Христово художничката от Кърджали отново има много работа. Нейните уникални творби се намират в много домове. Пожеланието й е иконата да носи здраве, надежда и благополучие.

Ваня работи в театъра в Кърджали, ръководител е на шивашкото ателие, шие костюмите и декорите за пиесите. Рисува цветя , пейзажи, абстрактни рисунки. Работи с маслени бои, акварел, туш, смесена техника.

В древността щраусовото яйце е нарицателно за богатство и успех във всичко. Според поверието такова яйце носи промяна на живата към по – добро, разбирателство, постигане на трудноосъществими мечти. Черупката от щраусовото яйце поставено до икона в дома е за късмет, богатство и изобилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай