Видин живя седмица с „Дунавски вълни"

Видин живя седмица с „Дунавски вълни" | StandartNews.com

Цяла седмица Видин живя на фестивална вълна. Всеки ден от 10 часа сутрин до среднощ деца и възрастни можеха да си изберат какво да посетят – театър, концерт, цирк, рисувално занимание.

Шестото издание на културния фестивал „Дунавски вълни" вече е история, но видяното и чутото ще се помни дълго. И организаторите от общината във Видин, и публиката видя, че талантливи творци има не само в чуждите френски, индийски, руски и други състави, които те аплодираха на предишните издания на феста, но и у нас и дори близо до Видин и в самия град. Защото в това издание на сцената излизаха само български състави от областта и от област Монтана, от София. За пръв път основна сцена стана сцената на летния театър в средновековната крепост „Баба Вида". Така и старата твърдина оживя. Но в събота вечер големият заключителен концерт се състоя на сцената на фестивала на централиня площад „Бдинци". Народни танци и песни показаха 18 състава от Видин до Берковица.

Фестивалът откриха местните симфоници с концерта си „Огнени ритми". Продължиха го музикантите от градския духов оркестър, които изпълниха джазови мелодии, актьорите от драматичния театър в Монтана, които се представиха с детския спектакъл „Приказки стари за гори и пожари" и „Молба до Господ", актьори от фондация „Артист", циркови виртуози от „Цирк де ла Люлин". За децата имаше пленер по изобразително изкуство, в който те рисуваха своя град. За младата публика рок-групата „Хоризонт" изнесе самостоятелен концерт.

Шестото издание завърши с юнашкия тиган на националния кулинар-историк Ангел Ангелов. Той сготви видински кебап – едно старо, но забравено ястие от селата край Дунав. Над жив огън на площада зацвърчаха мръвки от свинска плешка в компанията на червени и зелени чушки, лук, грах, зеле, царевица и масло. Стигна за хилядната публика на площада, а мнозина си тръгнаха и с рецептата за приготвянето на манджата на бабите си.

Фестивалът е замислен за възстановяване на културното общуване на видинчани, за събиране на площада не за политически митинги, а за култура. Шестото издание показа, че целта е постигната. Публиката бе много, емоцията - пълна, обяви от сцената на фестивала заместник-кметът Венци Пасков. Видин се превръща във фестивална сцена, обяви той. Току-що завършиха „Мостът" и „Дунавски вълни", а идва нов – за първи път оперният фестивал „Крепост на вековете – Баба Вида". Видинчани ще видят отново в „Баба Вида", от шлеп в Дунава и пред главната порта на видинското кале „Стамбол капия" „Мантията", „Джани Скики", „Шегобишко и островът на чудесата", „Лебедово езеро" и „Зорба Гъркът". Веселието продължава, но този път на оперна вълна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай