Българин спечели бронз с ястие от риба

Светлозар Георгиев се състезава в Истанбул с майстори от 30 страни

Българин спечели бронз с ястие от риба | StandartNews.com

На планетата Земя има само едно нещо, по което хората от различните раси, нации, религии и философии си приличат - вкусната храна, блажен дар от Господ. И колкото повече диети препоръчват експертите, с толкова по-голяма еуфория сядаме на трапезата. Някои предпочитат гозбите на баба си, други чорбата в кварталните кръчми, трети са фенове на елитните блюда от кулинарните предавания и фестивали. Всеки петък моят баща приготвяше пет различни ястия, а за десерт - торта, крем карамел, суданска грис халва "басбуса".

Да бъдеш готвач е удоволствие, изкуство, мисия. Това още веднъж стана ясно преди броени дни в Истанбул, където се събраха най-елитните майстори на кухнята от 30 страни. В огромната зала на Експо центъра "Тауър палас" се проведе 15-ият Международен гастрономичен фест. Според експертите, това е най-престижният на Балканите, та дори и в Европа. А за обединяващата сила на кулинарията може да се съди по факта, че един до друг се състезаваха отборите на Русия и Украйна, на Армения и Азербайджан, на Израел и Палестина. Конкуренцията беше жестока. За мнозина наистина е странно - как може два часа цял екип да се поти над тенджерите, тиганите и печките и накрая в чинията да се появи малко и красиво аранжирано парченце крехко телешко месо, риба или сладкиш. Но тъкмо в това е висшият пилотаж. Не е префърцунено - просто е за богопомазаните.

Не напразно някои от тези мастер шефове са лични готвачи на шоу звезди, политици, държавни глави и крале.
Майсторите сладкари имаха своя зона в "Тауър палас", където публиката се дивеше на торти с пейзажи и епизоди от приказките. Те се оказаха и ваятели на истински шедьоври от захар и шоколад - замислен с лула Хемингуей, герои на Дисни ленд в лимузина, чудовища, рокаджии, русалки... Кристина, преподавател по готварство в Украйна, бе изработила шоколадов бухал - символ на мъдростта. Разказва, че цял месец ръцете й били потопени в студена вода. От Киев до Истанбул "експонатът" е пътувал в специална хладилна камера.

Нашият представител Светлозар Георгиев се вписа достойно сред големите отличници грабна бронзов медал и почетна диплома. Той се занимава с кулинария от 2000 година. Обиколил е цял свят, учейки се от най-добрите в бранша. В Истанбул се яви с блюдо от морски дарове и риба. Още една сънародничка блесна на мега състезанието - съдийката Веселина Славчева. В света има само три жени, допуснати до този висок пост. За престижната си работа като арбитър тя получи искрени поздравления и благодарности от ръководството на фестивала и от многобройните участници. Веселина е бургазлийка, абсолютен спец в карвинга - гравиране и скулптуриране на плодове, зеленчуци и сирена. "Човек е това, което яде", твърди тя. Преди да спечели позицията на съдия в клас "В", е спечелила няколко златни медала на международни състезания. Покрила е десетте критерия с отличие. Винаги си спомня с усмивка за късмета си в Париж - изтеглила билет, който я задължавал да извае галия върху скилидки от глава чесън.

Успяла да направи от дванадесет скилидки по една галия и взела сребърен медал. Български бизнесмен й поръчал да извае Света Богородица от диня за 15 август, когато се чества празника. След финала на тържеството, бизнесменът й върнал динената скулптура с образа на Божията Майка. Веселина я оставила на пейка в парка, за да наблюдава тайно кой ще я вземе. Никой от минувачите не посмял дори да я докосне. Стъмнило се и майсторката си тръгнала, без да разбере каква е съдбата на уникалния й карвинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай