Боядисайте яйцата със салфетка

Солен козунак на трапезата разбива традициите на Великден

Боядисайте яйцата със салфетка | StandartNews.com

Традициите на Великден повеляват първото яйце да е червено, козунакът да е на конци, а агнето с ориз. За хората, които държат да са различни, "Стандарт" предлага по пет нестандартни идеи за всяко едно от трите задължителни блюда на трапезата.

Искрящи яйца

1. Салфетка вместо боя

Яйцата могат да се превърнат в шедьовър с помощта на салфетки. Подберете хартийки с интересни шарки и искрящи цветове. Сварете яйцето и го оставате малко да се охлади.

Върху него сложете салфетката. По желание може да се изреже само определена шарка. Намажете декорираното яйце с белтък. Оставете да стегне и поставете във великденската кошница.

2. Рисувайте с боб и магданоз

Шарени ивици и оригинални форми могат да се направят, без да се използва боя. Пригответе си семена, ориз, леща, боб, черен пипер, магданоз. И дайте воля на въображението си. С помощта на лепило може да се сътворят най-различни красиви фигури.

3. Копринено вълшебство

Методът на вратовръзката. Така е известно боядисването на яйца с помощта на пъстри парчета коприна и дантела. Те се слагат плътно върху яйцата и се връзват. После се поставят в тенджера и врат около половин час с 1 чаша оцет. Колкото повече време са потопени в горещата вода, толкова по-искрящи и ярки шарки ще се появят върху черупките.

4. Украсете ги с хартия

Пригответе си разноцветна хартия. Нарежете я на лентички. Навийте ги и ги сгънете така, че като се съединят да се образуват интересни и причудливи форми. Залепете ги по атрактивен начин върху свареното яйце.

5. Шедьоври от восък

Сварете яйцето. С бял или цветен восък върху него изрисувайте красиви рисунки. Готови комплекти от дървена пръчица с метална фунийка и блокче восък могат да се намерят по книжарниците. Освен със свещ върху сварените яйца може да се рисува и с игла. Но великденските майстори трябва да се въоръжат с много търпение и креативна мисъл.

Агнето

1. Мръвка с червени чушки

Вместо с ориз и зеленина, агнето може да бъде вкусно с картофи и чушки. Месото се намазва с паста от червен пипер, розмарин, олио, горчица.

Слага се в голяма намазнена тава върху нарязани картофи и червени чушки. Посолява се и се пече.

2. Сгответе го с бира

Агнешката плешка става неповторима, ако се подправи с бира. Чаша светло пиво се долива в тавата, когато месото е почти опечено. Освен бирата се слага доматено пюре и зеленина. После мръвката се пече още 20 минути.

3. Месо с пюре от целина

Пюрето от нетипична, но много вкусна гарнитура към агнешкото бутче. За целта, първо се сваряват картофи и целина. Към тях се прибавя сметана и соев сос. Разбърква се и се сервира с бутчето.

4. Сменете печеното със супа

Агнешкото месо се нарязва на малки късчета и се слага в тенджера със студена вода. В мазнина се запържват зелен лук и магданоз. Те се сипват в супата, когато месото е наполовина сварено.

5. Бадеми за разкош

Бадеми и джоджен е малко странна комбинация, но придава уникален вкус и аромат на агнешкото месо. То се нарязва и се запържва с лук. Залива се с гореща вода и след завирането се добавят 150 грама бадеми. Добавя джодженът и се запича.

Изкушение от тесто

1. Солен козунак

Мая, малко захар и прясно мляко се разбъркват и се прибавят към брашното. Добавят се две яйца, олио и сол и се замесва тесто. Разделя се на две равни части и се разточват кори. Те се покриват с плънка, приготвена от натрошено сирене и разбити яйца. Навиват се на рула, намазват се с масло и се поставят за 35 минути на топло. Мажат се с яйце и се пекат.

2. С ягоди

Към замесеното втасало тесто се добавят нарязани ягоди. Оформят се козунаци в различна форма. Остават се да втасат още час. Намазват се с жълтък и се пекат около един час на 200 градуса.

3. Захаросани плодове

Тестото се разпределя във форми за печене. Захаросаните плодове се овалват в брашно и се изсипват отгоре. Оставя се пак да втаса и се пече. Прави се глазура от белтъци и захар и се украсяват козунаците.

4. Любовен сладкиш

Разбъркват се разбити със захар жълтъци, бадеми, шоколад, вино, ром, портокалови кори, канела и карамфил. Тази невероятна смес се добавя към тестото. После се слагат и разбитите на сняг белтъци. Козунаците се пекат 90 минути.

5. Семена от мак

Втасалото тесто се замесва отново и се маже с олио. Разделя се на 3 части, които се сплитат на плитка. Оставяме го отново да втаса, мажем го с жълтък и го поръсваме със семето от мак. Пече се в силно загрята фурна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай