Дипломати събраха 290 000 лв. за благотворителност

Дипломати събраха 290 000 лв. за благотворителност | StandartNews.com

 9000 софиянци направиха пътешествие в 60 държави по време на традиционния коледен базар

 

 

22-рото издание на ежегодния Благотворителен базар на Международен женски клуб – София, посрещна 9000 посетители и 2000 доброволци и събра 290 000 лева за благотворителност. Към тези приходи ще се добавят и даренията от корпоративните спонсори на Клуба.

Всички събрани средства ще се използват от Благотворителната организация на Международен женски клуб – София за финансиране на благотворителни каузи и проекти през цялата следваща година.

Традиционният благотворителен коледен базар на дипломатическите мисии у нас, обединени от Международния женски клуб (IWC), който тази година се проведе на 4 декември, е едно от най-популярните преди Рождество, защото събира на едно място десетки различни култури.

Тази година участваха 60 държави, което е рекорден брой. На място посетителите чуха и видяха музика и танци от целия свят, опитаха традиционни храни и напитки, купиха играчки и бижута.

Представителите на различните националности предлагаха на своите щандове ръчно изработени подаръци, традиционни кулинарни изкушения и сувенири.

Главната цел на Благотворителния базар е да привлече вниманието на обществото към каузите, които фондацията към Международен женски клуб – София, подкрепя, както и да събере средства за тях.

Ежегодно събраните средства се даряват за образователни програми и на фондации, които се занимават със социални каузи. Тази година парите ще бъдат разпределени във фондове, подпомагащи деца в неравностойно положение, страдащи от детска церебрална парализа, както и за защита на жените от домашно и улично насилие, превенция на рака на гърдата и други.
 

На базара посланици по дънки и пуловери разговаряха приятелски с посетителите и им предлагаха традиционни специалитети. Първият дипломат на Русия - Н.Пр. Анатолий Макаров, черпеше посетителите с националния ликьор от хрян и клюква /вид червени боровинки/.
 

Посланикът на Казахстан Н. Пр. Темиртай Избастин щедро раздаваше пелмени, а колегата му от Армения - Н.Пр Армен Саргсян, вдигаше наздравици с великолепния коняк „Арарат".

Дамите – посланици се проявиха като изрядни домакини с приготвени собственоръчно традиционни гозби.

Щандовете на САЩ и Русия бяха най-внушителни по размери. Руската федерация тази година се изяви с традиционните пелмени, пирожки и палачинки. Освен това братушките предлагаха богат асортимент от традиционни сувенири за Коледа.

Испанците заложиха на шумната фиеста с песни и танци и събраха многобройните посетители, примамвайки ги с испански зехтин.

Посланикът на Венецуела - Н. Пр. г-жа Ориета Капони, беше украсила щанда с плетени ръкавички, шалове и покривки.

Посланикът на Аржентина Н.Пр. Алберто Труеба показваше на посетителите топли и красиво бродирани пончо, подходящи както за Андите, така и за Витоша.

Гърците пък заложиха на кроасани и лакомства за деца. Корейците омайваха с уникалните си подправки. Виетнамците ги конкурираха с кафе и билки, и, естествено, с прословутите си конусовидни шапки.

Представителите на арабските страни подсигуриха богата трапеза за всички. Мароканците привличаха с традиционното си берберско ястие тажин и с ароматен чай от мента. На щанда на Ирак, Алжир, Палестина и Ливан се вихреше кулинарна фиеста. За пръв тази година участва Кралство Саудитска Арабия, която привличаше посетителите с невероятни фурми и традиционни кукли.

Египитяните припомниха за връзката си с фараоните, продавайки папируси и сувенири с Тутанкамон и Нефертити. Изключително впечатление направи щанда на Сирия, който беше украсен с изложба от най-ценните артефакти на страната, като Палмира и известните манастири.

Макар че страната е в криза и самите те се нуждаят от помощ, сирийците участваха благотворително в базара, за да подпомогнат нуждаещите се в България.

Най-екзотичен и тази година беше щандът на Судан, около който се виеше 5-метров питон. Суданците продаваха над 20 вида подправки, вкусни манджи, студено каркаде и сувенири от крокодил и змийска кожа. Дори известният поп изпълнител Етиен Леви не устоя пред красивите абаносови сувенири и портфейлите от змийска кожа.

Щандът на организаторите - Международния женски клуб (IWC), акцентираше на книгите, докато Турция, Филипините, Индонезия, Корея, Ливан и Италия наблягаха на вкусните манджи и ухаещите подправки. Щандът на Великобритания пък предлагаше бира и въпреки високата й цена от 5 и 7 лв., питието се харчеше добре с вкусните гозби на съседите от Близкия Изток.

Китайците показаха традиционните си песни и танци. На сцената блеснаха и нашите популярни изпълнители Хайгашот Агасян и Етиен Леви, които пяха на няколко езика в подкрепа на интернационалната благотворителна кауза.

 

Зпеканка със спанак и
билки от Азербайджан

Посланикът на Азербайджан Н.Пр. Наргиз Гурбанова се показа като мастер-шеф, поднасяйки на посетителите невероятно вкусните азербайджански деликатеси от спанак „Ки – ки" и питка с тиква „Баялабяа кутаби". „Азербайджанската кухня претендира да е една от най-разнообразните в света. Бихме искали и в България да опитат от нашите уникални специалитети, а това може да стане точно на коледния базар, където хората разменят националните си традиции", каза г-жа Наргиз Гурбанова.

Сирия набляга на
древните сувенири

Освен превъзходната сирийска кухня и типичната сирийска баклава „Кунафе", ние искаме да напомним на света и за културното наследство на Сирия. Затова на щанда предлагаме типичните за страната ни кутии за бижута от седеф и невероятно красивите дамаски шалове, посочи посланикът на Сирия г-жа Надра Саяф. Щандът на Сирия демонстрира и богата изложба от фотоси на защитените от ЮНЕСКО артефакти.

Лично приготвих фул
и сок от каркаде

Н. Пр. г-жа Илхам Ахмед, посланик на Судан

Ние, жените посланици, се гордеем, че днес можем да влезем и в ролята на домакини. На щанда сме представили автентични судански сувенири, люти подправки, показваме нашите занаяти в областта на кожарството, както и бижута от черен абанос. Целта ни е многобройните посетители да се докоснат до древната нубийска култура и цивилизация. Цялата ни продукция е 100% натурална змийска и крокодилска кожа. Много обичам да готвя. До вчера съм работила както по подреждането на щанда, така и в приготовлението на ястията. Лично съм сготвила два от специалитетите - судански фул, направих и 10 литра пресен сок от каркаде.

Влязох в ролята
на жена домакиня

Н. Пр. г-жа Закия Ел-Мидаиу, посланик на Мароко

Днес се чувствам и посланик, и обикновена жена домакиня. Този базар е една прекрасна инициатива, защото ние, посланиците, трябва да живеем и като обикновените хора, а не само да се въртим в дипломатическия балон. Участието на Мароко е от голямо значение, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от тези средства в България. Мароканският кус-кус и ментовият зелен чай водят класацията на нашия щанд, а сувенирите ни са много купувани, така че се надяваме да съберем доста средства.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай