Хлябът, без който не можем

Хлябът, без който не можем | StandartNews.com

Насъщният е изключително важен източник на ценни растителни белтъчини

Ръженият е с по-малко калории, но не се препоръчва при язва и гастрит

Хлябът заема съществено място в храненето на българина. В делник и празник нашенецът не сяда на трапезата без насъщния. За приготвянето му са ни нужни най-малко две съставки - брашно и вода. Хлябът може да се приготвя в различни форми и с добавка на различни съставки и пълнеж. Това създава допълнително разнообразие на видовете и използваните имена в различните части на света. Има познати над 500 вида хляб на планетата. Насъщният се произвежда предимно от втасало с хлебна мая (дрожди) или квас тесто с добавена сол.

Хлябът е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, които съдържат незаменимите аминокиселини метионин и лизин. В пшеничния хляб има повече белтъчини от ръжения - съответно 8,6 % към 5,6%. В насъщния преобладават въглехидратите, а мазнините са малко. В 100 г ръжен хляб се съдържат 190 ккал, а в 100 грама пшеничен - 233 ккал.

Хлябът е добър източник на витамини от група В. Той е прекрасен източник на растителна целулоза и минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо.

При разнообразно хранене с продукти от растителен и животински произход е напълно достатъчно да похапваме около 300 грама хляб дневно. Хората с наднормено тегло и диабетиците не трябва да се лишават от насъщния, но трябва да ограничат дневното количеството на филийките съгласно препоръките на лекуващия ги специалист.

Хората, които се грижат за добрата си форма или пък са склонни към напълняване, е по-добре да похапват ръжен хляб, защото той е с по-малко калории. Този вид хлебно изделие обаче не се препоръчва за хора с язва на стомаха или дванадесетопръстника, с хроничен гастрит с повишена киселинност. На пазара се предлага разнообразие от различни диетични видове хляб, които са подходящи за хора с болен стомах и черва, хипертоници, диабетици и др.

Правилното съхранение изисква да сложим хляба в поелитиленова торбичка, след което да го поставим в специалната кутия. Така той ще запази своите вкусови и хранителни качества. За да имаме полза от похапването на насъщния, трябва да го консумираме пресен. На третия ден след изпичането хлябът губи ценните си качества.

Хапвайте 1-2 филийки дори да сте на диета

Когато решат да отслабнат с някое и друго килце, мнозина изключват хляба от менюто си. Преди да прибегнем към такава драстична мярка обаче е редно първо да спрем да похапваме сладки изкушения и да увеличим физическата си активност. За да отслабнем, не е нужно да стигаме до отказ от консумацията на хляб, а просто да ограничим всекидневната му дажба на 1-2 филийки хляб.

Ако лишим организма си от насъщния, първото, което може да ни сполети, е да изпаднем в депресия. Възможно е да станем избухливи и раздразнителни, да се преуморяваме по-лесно. До това води липсата на достатъчно количество витамин В, който изпълнява ролята на регулатор на функциите на нервната система и е важна защита срещу стрес.

Следващата опасност, която ни грози, ако спрем хляба, е да си докараме проблеми със стомаха и храносмилателния тракт. Защото насъщният съдържа много влакнини, които подобряват работата на червата.

Възможно е да се влоши състоянието на кожата и мускулите, защото хлябът е източник на полезни аминокиселини.

РЕЦЕПТИ

Домашен многозърнест хляб за хлебопекарна

Необходими продукти:

200 г пшенично брашно
230 г пълнозърнесто брашно
230 г ръжено брашно
2 1/2 ч.л. суха мая
2 с.л. сол
2 с.л. мед
2 с.л. зехтин
480 мл вода
30 г ленено семе
30 г слънчогледови семки
30 г орехи
20 г маково семе

Начин на приготвяне:

В тавичката на хлебопекарната се изсипват водата, която е добре да е хладка, зехтинът, медът и солта. Отгоре се изсипват трите вида брашно. Издълбава се гнездо в средата на сместа, в което се поставя сухата мая.

Машината се пуска в режим на пълнозърнест хляб. През това време се приготвят ядките. Орехите се начукват, а лененото семе се смила на прах. Когато хлебопекарната издаде сигнал за добавяне на допълнителни продукти (когато свърши първият етап на омесване), се добавят смлените ядки, слънчогледовите семки и маковото семе. Получава се около един килограм полезен домашен хляб.

Домашен хляб с квас

Необходими продукти:

1 кг брашно
200 г активен квас
660 мл вода
10 г сол

Начин на приготвяне:

С това количество продукти ще получите около 2 кг тесто, с което може да направите два хляба или няколко хлебчета. Пресейте брашното със солта. Направете кладенче в центъра и изсипете вътре кваса. Постепенно сипвайте водата, която трябва да е със стайна температура. Започнете да месите. Имайте предвид, че тестото с квас не изисква продължително месене. Достатъчни са около 4 минути, колкото тестото да поеме водата и да стане гладко. После сложете тестото в намаслена керамична, стъклена или пластмасова купа и го покрийте с плътна кърпа. Оставете го така да "почине" половин час. След това премесете тестото и леко го разтеглете. Хванете единия край и го сгънете към центъра като плик за писма. Направете 2-3 пъти същото и с другите краища. Върнете го в купата за още половин час "почивка". Повторете това още 2 пъти. Оформете от тестото топка и го сложете в поръсен с брашно съд да втасва. След 50 минути ще е готово за печене. От формата за втасване прехвърлете тестото във формата за печене.

Загрейте фурната до 230 градуса и сложете хляба. След 5 минути намалете силата на огъня до 190 градуса и печете още около 40 минути. Извадете готовия хляб върху решетка и го оставете да се охлади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай