Иранската кухня - много месо и странни супи

Иранската кухня - много месо и странни супи | StandartNews.com

Мъже и жени никога не сядат един друг, яде се с кръстосани крака

В Иран, родината на Омар Хаям, готвенето е поезия. В страната на древните перси най-обичани са кебап, хорешт и абгушт.
Името на Персия е променено на "Иран" през 1935 г. - като по-обединяващо за арийското население. "Иран" идва от старата форма "Арианам" - "Земя на арийците". Самите персийци отдавна наричат своята страна така, а от 1935 г. официално налагат това име и пред останалия свят. Днес Иран е една от малкото страни по света, която официално почита арийския си произход. Още древните персийски царе пр. Хр. се титулуват "Цар на арийците". В гробницата на Дарий I например, до древната столица Персеполис, под огромен барелеф стои надпис, който гласи: "Аз - Дарий, цар велик, цар на царете, цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, персиец, син на персиец, ариец от арийски род..." Като бял народ персийците разпространяват своята култура из цяла Средна Азия. Много неща, които днес по инерция приемаме за арабски или ориенталски, всъщност произлизат от тяхната култура - от невероятно богатата поезия на Омар Хаям до изключителните медицински открития на Авицена. От източните приказки и персийските килими до играта на шах (Шах е персийска дума - владетел, цар) и ... дори източните танци. Към най-съвършените неща, които персите са дали на света, е и невероятно вкусната и полезна кухня, разпространила се буквално в цял свят.

Тя е често сравнявана и асоциирана с "кухня от Близкия изток". Въпреки това се различава от нея значително - характерна е с използването на множество специфични подправки, които определят богатия и оригинален вкус на ароматните и апетитни персийски ястия. Голямото разнообразие от ирански гозби се дължи на различните традиции и стилове на приготвяне, които са характерни за различните области и градове. Ако посетите провинцията Язд, например, ще ви поднесат най-традиционните и най-търсени ястия в областта - котаб (вид халва) и баклава. На юг ще ви посрещнат с изобилие от фурми, а в град Исфахан - с гяз, вкусотия, наподобяваща нашата бяла халва. Всекидневно в Иран се използват билки, ядки, сушени и множество различни пресни плодове - дюли, сливи, кайсии, стафиди, диня и нарове. Аромати като шафран, сушени лаймове, магданоз, канела се употребяват често, с цел постигане на перфектен баланс и усъвършенстван вкус. Лук и чесън също са сред често използваните продукти при подготовката на ястията, но също се сервират и отделно (най-често с кебаб) в суров или маринован вид. Друга интересна черта от иранската кухня е хлябът. Той е почти винаги плосък, като местните го приготвят най-често в домашни условия, но може да бъде закупен и от големи пекарни. Разпространени са четири основни вида хляб - сангак, барбари, тафтун и лаваш, но както и при ястията, в някои конкретни области се предлагат различни видове, характерни за определената местност. Иранските традиции не се отнасят само до храната и нейното приготвяне, но и до сервирането и поднасянето на гозбите. Първата специфична част е покривката, която местните наричат "софре". Тя се постила на масата или на персийка черга. Върху традиционното "софре" основните ястия се поставят в центъра, а хлябът и мезетата се нареждат около тях. След подредбата на гозбите домакините канят гостите на трапезата. Всички имат собствени прибори, седят с кръстосани крака през цялото време на гощаването и изключително рядко разговарят един с друг, докато се хранят. Друга интересна особеност е, че хора от различен пол никога не седят един до друг около софрата, а се настаняват винаги жена до жена и мъж до мъж.

Кебапът няма да ви изненада много - представлява парчета месо, запечени на скара с гарнитура, най-често от домати. Ab-gousht (абгушт) е иранска супа, която се приготвя от месо и нахут. Месото, което се използва, най-често е овче. Иранската туршия винаги присъства на масата, особено ако трябва да се покаже каква е националната им кухня. Тя се нарича торши.
В супите си иранците добавят странни за нашата кухня неща - дюли, понякога кисело мляко и ябълки, малки кюфтенца и др. Десертите им много често са плодове, които се сервират ароматизирани с розова вода. Оризов пудинг, сладолед и небезизвестната баклава са най-популярните сладки работи. За пиене се сервират чай или кафе. Има и напитка, която се прави от газирана вода, кисело мляко и сок от плодове - наричат я "doogh". Плодовете обикновено се сервират в голямо плато, в което има и корнишони.

Ето и три интересни рецепти:

АБГУШТ

Необходими продукти:
1 кг агнешко
1 голяма глава лук
3 скилидки чесън
сол, черен пипер, куркума, кориандър, шафран - на вкус
магданоз, мента, босилек
400 гр. нахут
2 големи картофа, нарязани на кубчета
по 200 г бобови зърна и леща
2 големи домата

Начин на приготвяне:

В тенджера се поставя месото с кокалите, нарязано на големи парчета. Добавя се нарязан лукът, чесънът, фино нарязаните домати, лещата, бобовите зърна, нахут, сол, черен пипер. Налива се вода, така че да се покрие напълно месото. На слаба температура, с поставен капак, се сварява за два часа. След това се добавят кубчетата картофи и се готви, докато не омекнат.

Месото се отделя от супата и се премахват кокалите. Нахутът, лещата и бобът също се извличат от течността и се пасират. Месото се поставя обратно в супата.

Върху "софрето" се поставя отделна чиния с подправки и нарязан лук, и друга чиния - с яхнията. Супата с месото и картофите се поставя в центъра на масата. Може да се сложи и съд с традиционен ирански хляб.

Ако не желаете да разделяте съставките, както е посочено в оригиналната рецепта, е възможно да ядете абгушт с всички съставки едновременно като обикновено задушено. Но в Иран се отделя голямо количество време за гощаване, като консумирането на някои ястия може да отнеме часове.

ГУЛАШ С ПАТЛАДЖАНИ

Необходими продукти:

500 г телешко или агнешко месо
2 глави лук
2-3 бр. патладжани
2 с.л. доматена паста
250-300 мл доматен сок
2 бр. сушени лимони
1/2 ч.л. куркума
сол, черен пипер, олио

Начин на приготвяне:

Месото се подсушава и нарязва като за гулаш. Лукът се нарязва и се запържва в тенджера. Добавя се месото, а след няколко минути и доматената паста. Сипва се доматеният сок и допълнително 500 мл вода. Слагат се лимоните и куркумата. Ври на умерена температура около 2 часа. Разбърква се от време на време. Патладжаните се обелват и нарязват. Накисват се в подсолена вода за 15-20 минути. Намазват се с олио и се запичат във фурната. 10 минути преди да бъде готов гулашът, се подправя със сол и черен пипер. Добавят се и патладжаните. Внимателно се разбърква. Може да се поднася със сварен ориз.

ОРИЗ С ШАФРАН

Необходими продукти:
3 чаши ориз
2 с.л. олио от рапица (ако не разполагате - зехтин)
3-4 с.л. шафран
2 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Оризът се измива добре и се поставя с вода в незалепваща тенджера. Добавя се олиото от рапица, сварен шафран и сол. Разбърква се добре, поставя се капак и се готви на висока температура, докато водата се абсорбира. След това се намаля температурата, капакът се завива с кърпа и се поставя върху тенджерата. Задушава се на пара още 30 минути. Слага се в удобна чиния и е готов за консумация!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай