Оранжево вино е новият хит

Оранжево вино е новият хит | StandartNews.com

Елексирът е откритието на лятото, твърдят експерти

Лятото се преживява много по-добре с чаша бяло вино или розе в ръка. Леките гроздови напитки са класика през горещите месеци. Но на Запад може скоро да бъдат изместени от нов елексир, който е на път да се превърне в откритието на лято 2016 г. - оранжево вино.

Светът на този най-нов хит за пиене, по който са луднали хедонистите, е див и неизследван все още за много любители на гроздовата напитка. "Отнема много усилия да обясниш на клиентите защо виното им изглежда като студен чай. Те дори си мислят, че е развалено", цитира сомелиер "Ел Ей уикли". Тейлър Парсънс, директорът по напитките в известно бистро в Лос Анджелис предлага лесно решение: "Представяйте виното пред клиентите като им казвате, че

това е бяло, направено по технологията за червено".

Важно е, че оранжевата напитка няма нищо общо с портокалите. Това е бяло вино, което е оставено да ферментира с ципата, а понякога и със стъблата и семките, а това е именно процеса, при който червеното придобива цвета си.

Иметo "Оранжево вино" дава Дейвид Харви, английски търговец на вино, който през 2004 г. търгува с такова в Италия. Английската преса очевидно много харесва това определение и започва да го използва. Оранжевото вино официално се изписва като бяло на задния етикет на бутилката.

Тейлър Парсънс е обсебен по една изба от областта Гориция в Словения - "Kabaj", която прави оранжеви вина от италианския сорт ребула. Собственикът Жан-Мишел Морел е изучавал техниката в манастир в Грузия. Неговите вина лежат 30 дни с ципите и така придобиват "чудесна текстура, пикантни и дървесни аромати, а прекрасната естествена киселинност на гроздето придава свежест на напитката."

Посветените любители на бирата ще бъдат приятно изненадани от факта, че някои оранжеви вина напомнят сайдер или белгийската бира ламбик, изключително ароматна, която ферментира естествено в традиционни глинени съдове като амфори или грузински квеври. Допирът с ципата на гроздето прави виното по-изразително и му

придава вкус на праскови, кайсий, ябълки, печени бадеми, лешници, мед и бор

Вино гуруто Лу Амдър, собственик на магазин за вино в в Лос Фелис, твърди, че оранжовото може да бъде уникално и вълнуващо: "Стиловете във винопроизводството в голяма степен си приличат, но оранжевото може да отразява единственото желанията на неговия майстор." Ако клиент дойде в неговия магазин и търси нещо интересно и странно, той задължителного отвежда в секцията с плод, ферментирал в допир с ципата. Там има бутилки от Грузия, Словения, Италия, Испания, Хърватия, Франция, Германия, Нова Зеландия и дори Орегон. Всъщност производството на оранжеви вина има вековни традиции в Грузия.

Там те отлежават в заровени глинени съдове квеври в земята, оставят бялото грозде с ципите да извърви своя естествен път до оранжевия цвят. През последните години практиката е възприета от италианските винопроизводители, първоначално във винарския регион Фриули-Венеция Джулия. Разбира се, на Ботуша са се срещали оранжеви бутилки и през 1950 и 1960 г., но са изместени от свежото нахлуване на белите. До днес.

Тази нова и привлекателна напитка невероятно лесно се съчетава с храна, притежавайки и киселинност и танин. Киселинността прави така че пиещият да отделя повече слюнка и да жадува за още и още хапки от храната, докато танините допринасят за текстурата на виното. "Това, което е най-важно за мен в тази нова напитка е именно текстурата. Допълнителният интензитет, който идва от кожите, носи съвсем нов вкус, който е напълно уникален сред белите вината", допълва и Парсънс.

Мери Томпсън, която също отговаря за напитките в хотел "Лайн" в Коритаун в Лос Анджелис, разказва, че само до преди година белите вина, ферментирали с ципите, са били най-големия хит. "Но откакто в листите фигурира оранжевото изкушение и сомелиерите споделят любовта си към тях, вино любителите също го поддеха", казва тя. Така се раждат тенденциите всъщност - експерти се вманиачават по дадена съставка или продукт и след това постепенно представят откритието си пред обществеността от ценители. В крайна сметка, масите се зарибяват по готиния продукт.

След всичко казано дотук е просто недопустимо да не се опита оранжево вино. За българските ценители е добра новина, че такова се прави и у нас. Винарна Боровица произвежда "Ориндж гардън" от 100% шардоне. "Николаево" предлага "Росиди" също от шардоне, лежало 30 дни с ципите и над 100 дни върху утайката. И разбира се, "Вила Мелник" предлага изкушение от совиньон блан и керацуда, лежало две седмици с ципите и 20 дни върху утайката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай